ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шенген е потъващ кораб и без България на борда

шенген

Както стана ясно в понеделник (14 ноември), най-вероятно Швеция ще последва "светлия пример" на Нидерландия и също ще блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Основанията им вече са банални – "широко разпространената корупция и липсата на действия срещу организираната престъпност“. По-притеснителното в случая обаче е, че докато всички продължават да се вълнуват от "сламката" в окото ни, никой не забелязва гредата в окото на Брюксел: съществуването на Шенген виси на косъм…

Шенген и Еврозоната са най-големите постижения на европейската интеграция. Със създаването на Шенгенското пространство през 1995 г. бяха отменени проверките по вътрешните граници на държавите членки. Извън тази свободна зона останаха България, Румъния, Кипър, Хърватия и Ирландия, която обаче успя да си договори свободно пътуване с Великобритания.

Заради опасността от миграционна криза и нарасналата заплаха от тероризъм, през 2015 г. някои страни (като Австрия, например) решиха временно да възстановяват проверките по вътрешните си граници. Преди три години режимът беше затегнат още по-здраво – заради пандемията. Днес пандемия и системен тероризъм няма, но държавите членки на ЕС, които искат възстановяване на граничния контрол, стават все повече.

Например Словения, на 14 ноември обяви, че все по-сериозно обмисля връщането на проверките по ГКПП-тата по южната си граница. Причината е доста странна: Любляна е притеснена, че съседна Хърватия се готви да влиза в Шенген през 2023 година. И, ако това се случи, хърватските граници с Босна и Херцеговина и със Сърбия ще станат нови външни граници на Шенген. И миграционният натиск ще се увеличи многократно.

Австрия върна контрола по границата с Словения още преди петилетка и половина. А Чехия  затегна граничния контрол със съседна Словакия "онзи ден" (от 29 септември), заради 12-кратното увеличаване на задържаните нелегални мигранти – 12 000 души от началото на годината до края на август.

В същото време, няколко партии в Словакия настояват

правителството да затвори границите с Унгария,

защото външната шенгенска граница между Унгария и Сърбия се смята за взривоопасна. Именно там се струпват най-много нелегални мигранти (предимно сирийци, афганистанци и пакистанци), чиято крайна цел е Германия, но пътят им минава през Словакия и в Чехия.

Берлин също не остана по-назад и обяви, че удължава проверките по границата с Австрия за още шест месеца. Все по същата причина – постоянно увеличаване броя на нелегалните мигранти, пристигащи през Западните Балкани.

По данни на "Фронтекс", за деветте месеца на 2022 г. незаконния трафик по "Балканския път" е нараснал със 73% в сравнение със същия период на миналата година.

Въпреки тази печална статистика,

не всички все още си дават сметка,

че България е външна граница на ЕС и че ако бъде пусната в Шенген, процесите ще бъдат контролирани далеч по-лесно и ефективно.

От нас хем непрекъснато се иска да пазим Европа от бежанската вълна и да осигуряваме адекватни мерки за сигурност, хем непрекъснато ни се обяснява как още не ни е дошло времето да се присъединим към тази общност. Ако нидерландският премиер Марк Рюте иска да го раздава загрижен за сигурността в Европа, доста лицемерно е да прави това единствено върху гърбовете на България и Румъния.

С казаното дотук изобщо не искаме да кажем, че у нас всичко е идеално. Подобни проблеми има и в редица държави в Шенгенското пространство, но никой не смее да хвърля камъни по тях. Чудно защо ли?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *