ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Я, май прогледнахме и за “цветовете” на райския газ?

Райски газ

Незнайно (уж) защо, от вчера обществената съвест взе прогресивно да пощурява на тема "Райски газ – да дишаме дружно – мама, татко и аз!" Започна се от невинното намерение на омбудсмана Диана Ковачева да вкара в регулация търговията с "веселите изпарения", но в рамките на денонощието нещата ескалираха дотам, че "дежурните по словоохотливост" ченгета, доктори и психиатри и още по-дежурните опозиционно настроени политолози и статистици не оставиха драгия зрител, слушател и читател на мира.

Без да искаме да обиждаме някого, ще си позволим да отбележим обширната тематична дописка на БТА, разпространена  от държавната медия точно в 16 часа и 47 минути. Причината е, че частните медии имат право да пишат или да не пишат, да приказват или да мълчат, защото тяхната работа е да правят пари, а не да защитават обществения интерес. Пропишат и проговорят ли обаче те също са длъжни да се подчиняват на общото правило за проверка на фактите.

Та, ето какво се казва в дописката на БТА, която – пак повтаряме – е публикувана на 26 юли в 16.47 часа: 

"Омбудсманът Диана Ковачева внесе днес в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на т. нар. „райски газ“ от деца. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Вчера общественият защитник изпрати препоръки до министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, председателя на здравната комисия в парламента Антон Тонев и Комисията за защита на потребителите с настояване за спешни мерки срещу свободната продажба и употреба на „райски газ“ от непълнолетни, който според специалисти се равнява на лека дрога.   

„Законопроектът има за цел да се предотврати масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“, който се продава свободно и легално и е особено актуален сред непълнолетните“, пише Диана Ковачева в мотивите към законопроекта.

По сигнали и жалби на родители до нея, „райски газ“ системно се употребява в дискотеки и клубове, а според водещи лекари педиатри, е много опасен при комбинация с алкохол или наркотици.

„Основната опасност е, че „райският газ“ създава нереална представа за действителността, като след неговата употреба има рискове за изпълнение на рутинни действия – ходене, качване на стълби." Хората, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните. „Има опасност от халюцинации и изпадане в психоза, дори и води до стимул за самоубийство. Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата „райският газ“ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите…

Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво. Вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на „райски газ“ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на „райски газ“ на лица под 18 години, а датското правителство още през 2020 г. – след редица обезпокоителни инциденти, е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От юни 2021 г. във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни, независимо от опаковката, във всички магазини, публични места и в интернет“, пише Ковачева…"

Като оставим настрана колегиалността, идеолозите на двудневната медийна кампания, приключваща засега с обобщаващата дописка на БТА, правят две адски фатални грешки. Или пък демонстрират тотално невежество, защото пиар организаторите ги лъжат като за световно. Доказателствата са много, но на нас ни трябват само две.

Първо – на 26 юли омбудсманът Диана Ковачева не е внасяла в Народното събрание нищо – нито проектозакон, нито топли напитки за еднократна употреба, нито суха храна за три дни. Проектозаконът за забрана на райския газ, от който всички се опиват днес, е внесен в деловодството на парламента още преди седмица – на 19 юли (ако трябва да се вярва на "моментната снимка", фиксираща конкретната дата).

И второ – едва ли има нормално мислещ човек, за когото да е тайна причината, поради която поборниците срещу този тип дрога се активират точно сега и точно по този начин. Услужливо забравяйки, че в България въпросната дрога се продава абсолютно свободно от  три петилетки насам. Вярно – от 7-8 години разни медии взехме да "вием" срещу безотговорността на държавата по този въпрос, но освен разни ведомствени недоволства срещу медийните заглавия, друга някаква реакция не е индексирана.

Така че, няма какво да си се лъжем. След олигофренията, позната като "Убиецът от "Хемус" Семерджиев доставя дрога на премиера Кирил Петков и началник кабинета му Лена Бориславова в Министерския съвет посред нощ, що ли да не станем вдругиден свидетели на нещо още по-ексклузивно? Примерно – вместо да изхвърля непродадените провиотици с изтекъл срок на годност, Кирил Петков ги "рециклира" под формата на райски газ и ги продава на нищо неподозиращите пубери…

Свят широк, малоумници много, първосигнални наивници – още повече. Доказателството – още един цитат, тръснат в публичното пространство един час след "алармата", ударена от БТА:

„Децата ни са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на така наречения „Райски газ“ заема застрашителни размери. Според Доклада на дирекция „Обществено здраве и здравен риск“, отдел „Токсикология“, с който се снабдихме днес от Министерството на здравеопазването, веществото е изключително опасно.“ То може да предизвика оток на мозъка, в някои случаи и смърт, смъртоносна интоксикация, чрез задушаване, енцефалопатия, невропатия. Води и до безплодие…"

Камбаната е бита от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова. В духа на медийно нагнетените настроения тя обеща масирани проверки за продажбата на веществото. И някак услужливо пропусна да спомене, че бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, позволяващ безконтролното продаване на този опасен наркотик от 2015 г. насам, в момента е неин заместник-министър. И поради това, няма никакви шансове да бъде подведен под отговорност. Явно и той е борец срещу задкулисието…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *