ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Оставка след фатален отказ от правораздаване

Петър Белчев

Районният прокурор на София Петър Белчев напуска поста заради нещо, което държавното обвинение прави всеки ден по хиляди сигнали за извършени престъпления – отказва да разследва престъпниците. Белчев е подал оставката си до главния прокурор Сотир Цацаров като акт на морална отговорност заради случая със Стефан Станев, който уби приятелката си Виола Николова.

Оказа се, че прокуратурата е приложила неколкократно коронния си номер – четирима  обвинители са отказали да образуват досъдебно производство по случая. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство едва по последната жалба на Благовеста Попова, но едва след като беше разкрито убийството на Виола Николова. Цацаров обеща още в началото на месеца проверка и наказания.

Стефан Станев беше задържан след нанесен побой на пътуващ с него на автостоп младеж. Тогава беше разкрито убийството на Николова, а проверка установи, че срещу Станев са подавани няколко пъти жалби до прокуратурата от бившата му съпруга Благовеста Попова и семейството й. Предмет на тези жалби е също закани с убийство. Не е ясно само защо отговорност ще носят само районните прокурори, щом като отказите им за започване на разследване са потвърдени от градските. Имената на първите са посочени – Дияна Векилова, Велин Воденичаров, Валери Василев и Валентин Филипов, а на вторите – не.

Отказите за образуване започване на разследване са основната причина за беззаконието и безнаказаността в страната. Огромната част от подадените сигнали остават на  фаза предварителна проверка, която изобщо не е регламентирана в Наказателнопроцесуалния кодекс. Правила за нея са въведени само с инструкция на главния прокурор, като на практика всичко се изчерпва с изпращане на преписката с указания до полицията. В повечето случай те се изчерпват с разпит на засегнатите, а след връщането на материалите прокурорът решава, че няма достатъчно данни за извършено престъпление. 

Прокуратурата рядко си прави дори труда да изпрати постановлението за отказ до жалбоподателя. То не подлежи на съдебен контрол и жалба срещу него може да се подаде само до висшестояща прокуратура. Тя пък масово ги потвърждава, както е станало в случая. Статистиката за прокурорските откази се укрива, за да не станат ясни размерите на отказа от правораздаване, но е публична тайна, че се работи реално по нищожен процент от сигналите за престъпна дейност. 

Петър Белчев беше наложен за районен прокурор на София от Цацаров през май 2014 г. след оттеглянето на Христо Динев "по здравословни причини". Подобно на своя предшественик Белчев е свързван с ДПС и заслужи поста с обвинението по делото за халосния атентат срещу Ахмед Доган. Атентаторът с газов пистолет Октай Енимехмедов беше обвинен в опит за убийство, а охранените му биячи от ДПС така и не бяха разпознати от прокуратурата, въпреки че ги видя цяла България. При конкурсната процедура пък се разбра, че концепцията на Белчев съвпада едно към едно с части от концепцията на бившия му шеф Динев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *