ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Реформата в МВР пак на заден план

СФСМВР - ноември 2020 - протести

Доста ирония има в обявения за 12 юни протест на полицаи и служителите от местата за лишаване от свобода – ще протестират тези, които гонят престъпниците, за да бъдат вкарани в затвора, и онези, които пазят осъдените вече бандити в българските зандани. Това е една затворена верига, по която в момента тече високоволтовия ток на протеста. Въпросът е ще гърмят ли бушони и кои ще са те?

Скандалът с оттеглянето на "Има такъв народ" от управлението на държавата разкри някои факти, доказващи че предпазителите по веригата дават фира. Например, подхвърленото от ИТН твърдение как премиерът Кирил Петков обявил сегашният вътрешен министър Бойко Рашков за дърт и неспособен да уволни 7000 пенсионери в полза на МВР реформите, та затова щял да го прати в КПКОНПИ. Ако това твърдение съдържа дори 50% истина, значи Рашков ще изгърми заради

невъзможността да доведе промените в министерството докрай. 

Любопитното е, че подхвърлената от ИТН реплика, произнесена уж от премиера на последния (към 8 юни утринта, разбира се) коалиционен съвет, тресна гръмотевично след като ръководството на МВР запозна министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев със свършеното до момента. Акцентът – според пресцентъра на министерството  – бил оптимизиране дейността на ведомството. На свой ред Петков и Василев подкрепили действията, реализирани до момента във вътрешното ведомство, след което продължили да обсъждат идеите за по-нататъшния ход на реформите в МВР, разкрива съобщението на ведомствения пресцентър.

Дотук добре. Но случилото се на 8 юни привечер и лавината от разменени обвинителни твърдения и откровени обиди между бившите вече коалиционни партньори, пораждат подозрението, че някой лъже. Лъже и за реформата в МВР, лъже и за нейните мащаби.

Ако управляващите действително имат намерение да подкрепят действията на Рашков за реформиране на министерството, как да определим категоричното им заявление, че

утре внасят за приемане закона за КПКОНПИ,

а вдругиден вътрешният министър сдава поста си?

"Вътрешният шеф Бойко Рашков ще оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)", каза премиерът Кирил Петков на извънредния брифинг на "Продължаваме промяната". И обясни, че липсата на реформи в КПКОНПИ и предложението комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков всъщност са довели до втория голям разрив с ИТН. 

Добре, Рашков отива в КПКОНПИ. А МВР? Ще го оставим за после ли?

Протестният глас, надигащ се из недрата на самото министерство, на пръв поглед сякаш съвпада с държавническите идеи за реформа на ведомството. Дали обаче в заявената вече готовност на служителите на МВР да излязат отново на улицата

не се крие само обикновен натиск за увеличаване на заплатите?

Синдикатите в МВР заявяват, че искат незабавни реформи, изразяващи се в промяна на условията на труд, адекватно заплащане и промяна на кадровата политика в посока на ефективно кариерно развитие. Третото им искане пряко води до разрешаването на въпроса с работещите в министерството пенсионери, много от които просто стопират кариерното развитие на по-младите им колеги.

Според изследване сред служителите на министерство, организирано от синдикатите, една от основните причини за неудовлетвореност на служителите е лошият началник, който според анкетата е

ниско интелигентен, меркантилен, мързелив и страхлив.

Това стана ясно по време на регионален форум на синдикатите „Рискът, стресът, националните и регионалните проблеми в МВР: възможности и устойчиви решения“ в Бургас.

На форума са представени резултатите от изследване за оценка на риска на работното място, стресът и проблемите в МВР, проведено сред 1600 служители от цялата система, от всички ведомства и от цялата страна. Системата на МВР се нуждае от спешна реформа, каквато очаква и обществото, защото служителите й също са част от него.

Проучванията показват, че за 10 години няма почти никакво движение в министерството, извършват се псевдореформи и проблемите се задълбочават. Идват временни управляващи, упражняват възможностите си и си заминават. Няма гарантирана устойчивост, негативите остават за служителите и се отразяват в обществото – това са част от формулираните изводи по време на форума.

Резултатите от изследването са доста любопитни. Например, на въпрос "Може ли служителите на МВР да постигнат изпълнение на своите искания без протести?", 42.2% от анкетираните са отговорили "По-скоро не може", а 29.4 % са отговорили "Определено не може". Мнението, че исканията би могло да бъдат удовлетворени без улични протести, се споделя само от 21% от анкетираните, а  8 на сто от тях не можели да преценят.

Казано накратко, след като

70% от служителите виждат протеста като единствена възможност

за решаване на социални проблеми, прехваленият диалог между държавата и синдикатите в МВР е въздух под налягане. А след като 88% от анкетираните посочват като основни причини за напускане на системата по-добрите алтернативи извън нея и мизерното заплащане – значи работата наистина е опряла до кокал.

Третата причина за принудителна раздяла със системата, според 34.2% от анкетираните, са лошите условия на труд. А 24% от тях напускат, защото не виждат никакви перспективи за кариерно развитие.

Очевидно идеята за протест не е мимикрия на изнудването за пари. Проблем е невъзможността за растеж в кариерата, свързан разбира се и с по-високо заплащане, проблем са лошите условия на труд. Точно тези проблеми изискват решения, които са същинската реформа в министерството. Вътрешният министър Рашков заяви, че от декември е в ход освобождаване на служители на пенсионна възраст (съгласно изискванията на Закона за МВР и Закона за държавния служител). Според него, в Главна дирекция „Национална полиция“ било позволено администрацията да бъде 34% от състава, докато във всички други структури е под 10 процента.

Пари също може би ще има. 

Рашков вече заяви, че очаква не по-малко от 20% увеличение на възнагражденията на служителите в министерството. Увеличение на заплатите с до 20% за сектор "Отбрана", МВР и Министерски съвет е възможно с актуализацията на бюджета, потвърди наскоро и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на блицконтрол в парламента. 

Развоят на събитията в последно време обаче показва, че всички идеи за реформа ще си останат на хартия. За пореден път.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *