ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Този път България може да хване влака за Шенген – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!

шенген

Войната в Украйна и енергийната криза показаха, че страните от блока трябва да са по-солидарни от всякога. Като проява на тази солидарност, би било само от полза двете балкански страни  да влязат в безвизовото пространство и ЕС да престане да се дели на основни страни и аутсайдери. 

Европейският парламент обсъди на 5 октомври присъединяването двете държави, които чакат повече от десет години за да станат част от общността без граници, а Европейската комисия многократно призова в полза на България и Румъния, защото "са изпълнили всички технически критерии". В обща декларация пък българските евродепутати настояха, че страната ни изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница и е доказала, че е надежден и предвидим партньор.

Комисията и Парламента не са пречка, но е необходим консенсус в Съвета на ЕС, а Нидерландия отдавна е против приемането на България и засега няма признаци да отстъпи. Скептицизмът на Амстердам никога не е бил новина: корупцията в България е национален спорт и е на една ръка разстояние от официалната държавна политика.

В четвъртък (6 октомври) откъм Прага долея блага (уж) вест: президентът Румен Радев е имал важна среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Основната тема е била Шенген, а основният коз на държавния ни глава бил, че „България не може да бъде поставена под двойни стандарти!“

Какво е отговорил премиерът Рюте така и не стана ясно, но за сметка на това всички разбрахме, че след няколко дни той ще е на официално посещение в Букурещ.

Анализатори коментират този факт като опция за смекчаване на нидерландската неотстъпчивост по темата "България и Румъния стават пълноправни членове на Шенгенското семейство до края на 2022 година". Но, ако това е така, защо ли господин Рюте няма да дойде на официално посещение и в София? Ако причината е, че си нямаме титулярен министър-председател, по силата на каква логика тогава трябва и ние да сме оптимисти?

Да не се отчайваме. Важното е, че в момента от двете страни на Дунав тече поредната доброволна техническа проверка, а Европейската комисия и Европейският парламент се опитват да повлияят положително на по-нататъшния ход на събитията. Още по-важно е, че другата седмица България ще бъде подложена и на експертна проверка от страна на Европейската комисия, чиято цел е да се види на място как прилагаме шенгенското законодателство; как работи Шенгенската информационна система; какво е качеството на полицейското сътрудничество; как управляваме поверените ни външни граници на ЕС; как върви връщането на незаконните мигранти и спазваме ли техните права, или си я караме по старому…

Това означава, че ако България е добре подготвена технически, както политиците ни твърдят, няма как това да бъде пропуснато в оценката на експертите. Ако ли пък над техническите критерии доминира политиката – както твърдят редица анализатори – това със сигурност ще е от полза за България. Не за друго, а защото за овладяване на актуалните геополитически сътресения, сигурността по външните граници на ЕС е от изключителна важност за Брюксел. Ами да се възползваме, какво ни пречи да уловим мига…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *