ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Уязвимост

анелия велева

Миналата седмица кабинетът прие Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 година. Обсъждането и приемането на такъв документ може би означава, че през следващите четири години държавата ще знае какво трябва да се прави, за да се справи с този проблем. Това се потвърждава и от съобщението на пресслужбата на кабинета в тази връзка: "Стратегията обхваща националната политика в областта на трафика на хора в дългосрочен план и формулира приоритетите и целите, свързани с ефективното противодействие на престъплението и на последиците от него".

За да се пребори с явлението, правителството ще води активна превенция сред обществото, фокусирайки уязвимите групи. Освен това е замислило "повишена идентификация" (каквото и да значи това!), закрила, помощ и подкрепа на жертвите на трафика. Едва на трето място е посочено, че трафикантите ще бъдат ефективно преследвани и наказвани.

Животът обаче пак доказа колко е мъдра еврейската поговорка: "Господ се смее, докато човек прави планове". Часове след като правителството, в което има и представители на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), прие стратегията, активистка от партията на Валери Симеонов бе арестувана на магистрала "Тракия" за трафик на мигранти. Става дума за Анелия Велева, кандидат за депутат от НФСБ, шеф на партийната структура в Костинброд.

Така. Да се върнем към приоритетите на стратегията. Очевидно превенцията не е ефективна, след като Велева се е хванала с трафикантство. Може би защото на пръв поглед не спада към т.нар. уязвими групи. Фактът, че сред задържаните трафиканти има и бивш служител на МВР, обаче подсказва едно – тези групи не са на адреса, на който ги търси властта. Самата власт е уязвима група…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *