ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

КАТ слага ПОС терминали в патрулките, плащаме глоби на пътя

Пътна полиция - КАТ

До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на “Пътна полиция” с ПОС терминали за плащане с карти, съобщи заместник главният секретар на МВР, главен комисар Станимир Станев. Така, когато гражданите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят глобата си още на пътя с банкова карта, поясни той.

Идеята не е нова – през 2017 г. Асоциацията на пострадалите при катастрофи предложи патрулните коли на „Пътна полиция“ да бъдат оборудвани с ПОС терминали, като целта бе глобите на нарушителите да се събират още на пътя. По този начин би се спестило време на нарушителя от една страна, от друга – събираемостта на глобите би се повишила чувствително, мотивираха се от неправителствената организация. Тогава от транспортната комисия в Народното събрание коментираха, че изготвяне на нормативна база за ПОС устройства в колите на „Пътна полиция“ би срещнало някои пречки. От техническа гледна точка трябва да се прецизира как ще се оборудват колите и къде ще отиват парите от нарушителите, коментираха от комисията.

Както е известно, същата година в КАТ бяха вкарани за първи път ПОС терминали за плащане на таксата за регистрация на автомобил в КАТ. Шефът на “Пътна полиция” по това време комисар Бойко Рановски обяви, че предстои този начин на разплащане да се въведе и за глобите на пътя, регистрирани от служителите на “Пътна полиция”.

Освен реализацията на старата идея за ПОС-терминали в патрулните автомобили, МВР има намерение да изгради собствени лаборатории за алкохолни и нарко-тестове във всички областни дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се наблюдава намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол и увеличение на случаите на управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

От август миналата година успяхме да пречупим негативната тенденция за пострадалите при тежки ПТП-та. Към края на 2022 г. се отчитат с 31 по-малко загинали на пътя, като тенденцията продължава и тази година.

Заместник главният секретар на МВР припомни, че от миналата година МВР е въвело в действие автоматизирана информационна система “Териториална полиция”. Идеята е тя да стане национална и в нея да се включат и случаите на домашното насилие. “Със системата ще се поддържа информация за домашните насилници на национално ниво. Надявам се през тази година тази система да бъде въведена не само в ОД на МВР-Габрово, където работи повече от месец, а на територията на цялата страна. Искаме да приобщим и местната власт в малките общини – да бъдат изградени технически системи, които да имат възможност с интелигентен софтуер да правят превенция и да пресичат престъпления, особено за рискови групи граждани”, подчерта той..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *