ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Дисциплинарки на Прокурорската колегия на ВСС

Висш съдебен съвет

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет наложи на Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, дисциплинарно наказание по ЗСВ – „намаляване на основното трудово възнаграждение от 20 (двадесет) на сто за срок от 1 (една) година“, за действие, довело до нарушаване на правилата, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт.

Решението е взето при отвод на Гергана Мутафова и Йордан Стоев.

Колегията реши да прекрати производството по дисциплинарно дело № 7/2021 г. по описа на ВСС, в частта относно допуснатото от Момчил Георгиев – прокурор в СРП, бездействие поради обстоятелството, че за същото нарушение е било образувано дисциплинарното производство, което е прекратено, поради липса на допуснати дисциплинарни нарушения. Колегията прие, че прокурор Георгиев не е извършил дисциплинарно нарушение по смисъла на ЗСВ, изразяващо се в бездействие, поради което не му наложи дисциплинарно наказание.

Не се налага дисциплинарно наказание и на Мария Николова – прокурор в Специализираната прокуратура, по предложение, подадено от Министъра на правосъдието. Колегията счете, че твърденията на вносителя на предложението са необосновани, че с действията и бездействията си прокурор Николова е допуснала нарушение на правилата за професионална етика, регламентирани в КЕПБМ, което е довело до накърняване престижа на съдебната власт.

От събраните в хода на дисциплинарното производство доказателства е установено, че прокурор Николова не е осъществила дисциплинарно нарушение по смисъла на ЗСВ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *