ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бойко Рашков: 22 дела срещу ОПГ отлежават в прокуратурата

мвр

Двадесет и две дела срещу организирани престъпни групи отлежават в прокуратурата. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушването му в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Министър Рашков изтъкна няколко причини затова. „За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване“, подчерта вътрешният министър.

Той даде за пример случаят с разследване на злоупотребите при строителството на магистралите и язовирите. Ето защо той предлага да има възможност да се образува досъдебно производство и от разследващите органи, както и да се привлича виновно лице към отговорност.

"Прави впечатление също, че главният прокурор и шефът на КПКОНПИ може да поискат използването на СРС. Тази аномалия трябва да бъде отстранена. Защо се налага това, след като единственият орган, който може да позволи подобно разследване, е съдът по закон? Ние сме допуснали посредник в лицето на прокурора. Това е ограничаване на основни права на човека. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност", подчерта Рашков.

Друга проблемна структура в МВР е Дирекция КИАД (Координация и информационно-аналитична дейност), която трябва да се занимава с информация. Когато не отговаря на функциите си това е доста притеснително. Там са вземани всякакви специалисти, които нямат никакъв опит, отчете Рашков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *