ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„Чичо Джо“ беше разстрелян по време на семейна сбирка в бащината му къща

гърция полиция

Седмица измина от убийството на Янис Скафтурос – едно от най-силните и разпознаваеми лица на подземния свят в Гърция.  „Чичо Джо“, както е известен Скафтурос в престъпните среди, беше разстрелян показно в деня след Великден по време на семейна сбирка в бащината му къща. Описваната от гръцките медии сцена силно напомня популярните филми за италианската мафия, пишат гръцките медии.

В следобеда на Велики понеделник Скафтурос и семейството му обядват в двора на бащината му къща в село Скурта в област Беотия, Южна Гърция. На обяда присъстват дъщерите му, внуците му, съпругата му, майка му и близки негови роднини. Пристигат четирима души с мотоциклети. Двама от тях слизат от моторите, влизат пеша в двора и започват да стрелят. Нападателите са с каски и лицата им не се виждат.

55-годишният Скафтурос е разстрелян с три куршума от пистолет в главата и над 15 куршума от автомат „Калашников“ предимно в гърдите и корема. Ранена е едната му дъщеря Катерина, която се опитва да предпази баща си и свекър му. В момента на нападението в близост до Скафтурос се намира тригодишният му внук, разказва пред в. „Прото тема“ неговата дъщеря. Според свидетелски показания на присъствалите близки, нападателите са поискали другите да залегнат, а по говора им изказват предположения, че са чужденци по всяка вероятност албанци.

Според експерти убийството е дело на наемни убийци, които са следвали добре организиран план. По всяка вероятност те са разполагали с вътрешна информация и са знаели, че Скафтурос ще е „със спуснат гард“ и личните му охранители няма да присъстват. Самият Скафтурос се е страхувал за живота си и навсякъде се е движил с охрана. Сред охранителите му бил и бивш полицай. Конкретно в този ден охраната му трябвала да застъпи в по-късен час.

Полицейски източници отбелязват, че не е изключено нападателите да са следели Скафтурос и да са предприели действия, когато са видели, че е без охрана. Запознати със случващото се в гръцкия престъпен свят коментират, че „дворците се превземат отвътре“ и вероятността убитият мафиотски лидер да е бил предаден от свои е голяма.

Един от моторите на нападателите, откраднат преди три години, се развалил и бил изоставен при бягството им.

Въпреки мащабната полицейска акция с участието и на хеликоптер извършителите на убийството не бяха открити. Вестник „Катимерини“ коментира, че това е  последната брънка от дълга поредица от убийства, белязала „голямото разчистване на сметки в подземния свят“, което се измерва в над 20 поръчкови убийства за последните пет години.

55-годишният Скафтурос има впечатляващо криминално досие. Името му е замесено в изнудвания, бомбени нападения, обвинения в отвличане и убийство. Смята се за близък до убития през 2018 г. Василис Стефанакос и излежаващия присъда в затвора Панайотис Властос. Тримата са създатели на една от най-силните престъпни групи в подземния свят на Гърция.

Скафтурос се смята за „ковчежник“ на престъпна група, разбита през юли 2002 г. Името му е намесено и в първото бягство на Василис Палеокостас с хеликоптер от атинския затвор „Коридалос“ през 2006 г. През 2012 г. Тричленен състав на Апелативния наказателен съд присъжда две доживотни присъди за Скафтурос и Властос за подбудителство при отвличането на корабособственика Периклис Панагопулос за откуп от 30 милиона евро и за убийството на бизнесмена Йоргос Гусиос. Пет години по-късно обаче на втора инстанция Скафтурос е оправдан и по двете обвинения.

„Чичо Джо“ излиза от затвора през 2018 г. Няколко месеца по-рано срещу него е направен неуспешен опит за убийство от албански затворник, който го напада с нож. Според информацията преди да бъде освободен от затвора Скафтурос си купува брониран автомобил.

Полицейски източници и запознати с подземния свят смятат, че убийството е резултат от опитите на конкретна престъпна група да елиминира конкурентите и да изпрати послание за надмощие. Има информация, пише още „Катимерини“, че самият Скафтурос стои зад някои от поръчковите убийства на свои конкуренти.

Според високопоставен полицейски източник, цитиран от в. „Вима“, Скафтурос е развивал дейност и е работил с хора както в Гърция, така и в България и Кипър.

Кървавата поредица от поръчкови убийства в гръцкия подземен свят, започнала през 2017 г., не се отразява в издадени от съда присъди. До момента полицията не е разкрила нито едно от престъпленията, жертвите на които са хора с тежко криминално минало. Полицейски служители твърдят, че знаят кой се крие зад престъпленията, но поради липса на доказателства не могат да изправят извършителите пред правосъдието.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *