ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Цигари в тайници, кухини и багаж задържаха на Дунав мост – Русе при три проверки за един ден

контрабандни цигари

Цигари, укрити в тайници, конструктивни кухини и багаж, задържаха митническите служители от ТД Митница Русе при три отделни проверки само в рамките на един ден. В района на ГКПП Дунав мост – Русе са установени общо 3190 кутии (63 800 къса) цигари с български акцизен бандерол, но непридружени от опростен придружителен документ по  чл. 76а, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). 

На 9 май 2022 г., късно вечерта, в района на ГКПП Дунав мост – Русе е извършена проверка на пътнически микробус с българска регистрация. Двамата мъже, пътуващи с него, заявили, че отиват в Полша с автомобил, взет на заем от роднина. След сканиране с мобилна рентгенова система и извършване на щателна митническа проверка митническите инспектори установяват, че конструктивни кухини на превозното средство са преработени и са превърнати в тайници, в които са укрити цигари. Общото количество открити тютюневи изделия е 630 кутии (12 600 къса), всички облепени с валиден български акцизен бандерол. Пътникът в микробуса признал, че цигарите са негови – за лично ползване и за роднини, но не могъл да представи за акцизните стоки опростен придружителен документ по  чл. 76а, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

Съставени са му два акта за установяване на административно нарушение – един по ЗАДС за цигарите и втори по Закона за митниците за тайниците в превозното средство.

По-рано същата вечер, отново в района на ГКПП Дунав мост – Русе митническите служители извършват проверка на друг пътнически микробус с чужда регистрация, пътуващ за Германия и управляван от български гражданин. В багажа на шофьора са открити 480 кутии (9 600 къса) цигари, всички облепени с валиден български акцизен бандерол, за които шофьорът заявил, че е смятал да ги продаде в Германия.

Същия ден, при трети случаи, отново в района на ГКПП Дунав мост – Русе, митническите служители спират за проверка лек автомобил, също с чужда регистрация и управляван от български гражданин. В хода на контролните действия митническите инспектори намират на различни места във фабрични кухини на превозното средство общо 2080 кутии тютюневи изделия (41 600 къса), всички облепени с валиден български акцизен бандерол. Водачът на автомобила признал, че цигарите са негови и смятал да ги продава на дребно в Германия.

При двата случая с пътуващите за Германия български граждани на водачите на превозните средства са съставени актове за установяване на административни нарушения по ЗАДС, тъй като са превозвали акцизни стоки – цигари без необходимите документи.

При друг случай митническите служители извършват проверка този път в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат на български микробус с ремарке, пътуващо в посока Западна Европа и управлявано от български гражданин. В конструктивни кухини на превозното средство са открити 600 кутии (12 000 къса) цигари с български бандерол. На шофьора е съставен акт по ЗАДС след като не представил необходимите документи по ЗАДС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *