ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Делото срещу бившия екоминистър Нено Димов започна по същество

спецсъд

Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за водната криза в община Перник през 2019 г. започна по същество, предаде БГНЕС. „Разбирам много добре написаното в обвинителния акт, но това не ми помага да разбера същността на обвинението”, каза бившият министър Нено Димов в спецсъда. Днес там се разпитва свидетел.

Според Специализираната прокуратура от събраните доказателства са налице разумни основания за извода, че бившият министър на околната среда и водите в периода от 1 април 2019 г. до 19 ноември 2019 г. евентуално е проявил умишлена безстопанственост, като с действията си е довел до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена" в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лева. В условията на недостиг на питейна вода за жителите на общината е било разрешено водоползването за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД.

По отношение на бившия и. д. кмет на община Перник Севделина Ковачева са събрани доказателства, които дават основания за извода за евентуално извършено длъжностно престъпление през периода октомври-ноември 2019 г. – след като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, не е предприела действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното производство са разпитани 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Нено Димов беше в третия кабинет на Бойко Борисов от квотата на „Обединени патриоти", предложен от ВМРО на тогавашния вицепремиер Красимир Каракачанов. На поста като екоминистър го наследи Емил Димитров. Той беше привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост още през януари 2020 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *