ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Юристи призоваха Радев да наложи вето върху законови промени

СЮБ

Съюзът на юристите в България (СЮБ) призова с остро писмо президента да наложи вето на приетия на първо четене проект за промени в Закона за съдебната власт. Той предвижда ограничения за съсловните организации на магистрати и на юристи, както и за тяхното финансиране.

От СЮБ пишат на Румен Радев, че промените "ще имат ретроградното въздействие върху развитието на демократичните процеси и утвърждаването на правовата държава", защото са "дискриминационни и безусловно противоконституционни (чл.44 и чл.6, ал.2 от Конституцията)" и нарушават международни актове и договори, по които България е страна (чл.22, ал.1 от Пакта за политически и граждански права; чл.11, ал.1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи).

"Никой не дава обяснение защо е необходимо скорострелното им приемане, при това в категорично нарушаване на разпоредбите на Закона за нормативните актове", заявяват още юристите.

От СЮБ посочват промените, които ограничават чуждото финансиране на съсловните организации. Според авторите на писмото това финансиране е довело до тяхното организационно укрепване, осигурило е обучение на магистратите и издаването на специализирана литература.  "В тези случаи, ако приемем, че наистина се засяга независимостта на съдебната власт, то в по-голяма степен независимостта би била засегната при прякото финансиране на органите на съдебна власт – Висш съдебен съвет, съдилища, прокуратура. Означава ли това, че следва да се забрани и това финансиране?", питат юристите.

Съюзът вече изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов срещу промените и той се съобрази с искането им. След неговата намеса председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че между първо и второ четене ще се направи предложение съсловните организации да могат да участват в проекти на ЕС и на Европейското икономическо пространство.

Междувременно обаче президентът на Европейската асоциация на съдиите Хосе Игреха Матос също изпрати остро писмо до председателя на НС Димитър Главчев, в което заяви, че мотивите за промените са "абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *