ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Изнудването чрез хакване на компютри е нараснало с 11,4 процента за една година, съобщи Европол

хакер

Броят на жертвите на софтуер за изнудване (рансъмуер) се е увеличил с 11,4 процента за една година, съобщи Европол година след лансирането на сайта му "No More Ransom" (Край на откупите), предаде Франс прес."Рансъмуерът отбелязва стремително покачване от 2012 г. Престъпниците са привлечени от възможността за добри печалби и лесното изпълнение", се казва в изявление на Европол.

Общият брой потребители по света, които са станали жертва на изнудване чрез компютърно пиратство е 2,58 милиона души от април 2016 до март 2017 г. спрямо 2,31 милиона за предишните 12 месеца, което е покачване от 11,4 процента, се казва в доклад на фирмата за компютърна сигурност "Лаборатория Касперски".

През юли 2016 г. Европол, холандската полиция и фирмите за киберсигурност "Лаборатория Касперски" и "Интел секюрити" лансираха нов сайт за борба с покачването на изнудването чрез хакерство.

Благодарение на предлаганите 54 инструмента за декодиране сайтът е позволил разшифроване на над 28 000 устройства, лишавайки киберпрестъпниците от печалби в размер на 8 милиона евро според Европол.

Сайтът е наличен на 26 езика и е бил посетен от над 1,3 милион отделни потребители. "Ако станете жертва, е важно да не плащате откупа", предупреждава Европол и приканва да се посети сайтът му www.nomoreransom.org за съвети за превенция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *