ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Как Brexit “разкъсва” семейства

Brexit

Brexit не е приключил за много семейства, в които единият член е с британско гражданство, а другият е гражданин на страна членка на Европейския съюз.

Това е проблем две години и половина, след като Обединеното кралство напусна Европейския съюз.

"Единият от нас е гражданин на Обединеното кралство, а другият – на страна членка на Европейския съюз. Загубихме правото да пътуваме и да се преместваме да работим в друга държава като семейство", споделя британец, живеещ в Белгия, цитиран в нов доклад – последният за проекта MIGZEN, който изследва дългосрочните последици от Brexit върху миграцията.

"Съпругът и дъщеря ми не могат да се върнат в Обединеното кралство и да живеят там с мен", казва британка, която в момента е във Франция на гости при близките си.

Сделката за „развода“, която определи условията за напускането на Великобритания, трябваше да затвърди съществуващите права на европейците, живеещи в Обединеното кралство, и на британците на континента, въпреки че сложи край на принципа на свободното движение на работници. Но проучването установява високи нива на тревожност сред семействата със "смесен статут" – най-вече когато единият партньор е британец, а другият – гражданин на страна членка на Европейския съюз. Малко повече от една пета от анкетираните са заявили, че имат такива връзки.

Шест години след референдума за излизането от ЕС половината от тях твърдят, че разликите в гражданството и миграционният статут са повлияли на решенията им да се преместят или да останат. Все още има силни отрицателни чувства по отношение на въпросите, свързани със загубата на свободата да се придвижват от една държава в друга в бъдеще.

В зависимост от предишния им миграционен статут Brexit или "въвежда нови граници", или "задълбочава въздействието на границите върху живота им", казват авторите на доклада – д-р Елена Замбели и професор Михаела Бенсън от университета в Ланкастър и професор Нандо Сигона от университета в Бирмингам.

В доклада се констатира, че така наречените семейни причини са преобладаващи в решенията на хората да се преместят в друга държава след гласуването за Brexit през 2016 г. – и че те са по-силни сред семействата, в който двамата са граждани на различни държави, отколкото сред тези, които са с едно и също гражданство.

Някои от тях ускориха плановете си поради промени в правилата за пребиваване. Жена в Германия с двойно гражданство – британско и германско, обяви, че семейството ѝ се е преместило от Люксембург в Германия преди крайната дата в края на преходния период, за да бъде в една и съща страна с възрастната си майка и сестра и за да няма проблеми по-късно.

Близо три четвърти от хората в семейства, в които членовете им са граждани на различни държави, са заявили, че Brexit е повлиял на плановете им за миграция. Някои от тях са напуснали Обединеното кралство, тъй като вече не са се чувствали в гостоприемна среда.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *