ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Казус за доверие и твърдения за злоупотреби с евросредства у нас, „изтекли“ в доклад

европарламент еп европейски парламент украйна

Свидетелски показания, споделени в доклада на Комисията по бюджетен контрол на Европарламента за мисията в България, може да накара хората да престанат да се доверяват на евродепутатите. Мнението е на председателя на мисията Томаш Здеховски от ЕНП, както и на съпартийците му в нея. То бе изразено от колегата му Андрей Новаков в Европейския парламент. Целта на мисията бе да провери твърдения за злоупотреби с еврофондове и възможността те да бъдат възстановени в европейския бюджет, като се запознае на място с фактите. Новаков определи пред "Хоризонт" доклада като "безпрецедентно голям" и изрази мнението на Здеховски така: "Това, което го тревожи, е, че е споделена доста чувствителна информация, която беше представена на закрити срещи само между представителите на централната власт в България и членовете на нашата делегация. И създаваме опасност за в бъдеще, ако споделим казаното от тях, хората да спрат да се доверяват и да го споделят с нас".

Здеховски смята, че ако остане тази версия, публикуваните данни ще повлияят на съдебни и други процеси в страната, които не са приключени. Новаков определи като разочароващ факта, че членовете на мисията не са посетили нито един обект, финансиран с европейски средства, а тя е била фокусирана върху срещи с премиера, финансовия министър и на вътрешните работи и представители на общините, които все пак са дали по-различна гледна точка.

Цветелина Пенкова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите , която също бе в мисията, заяви: "Всички участници са били много ясно информирани, че се изготвя доклад и информацията, която ни бива предоставена на тези срещи, вероятно ще намери място в този доклад, ако изрично не ни кажат, че има конфиденциални елементи, които не биха искали да намират място. Което се случи на няколко от срещите, където бяха засегнати някои конкретни случаи, с конкретно засегнати страни. Там ние бяхме помолени да не се включва. Не мисля, че има такива ситуации в самия доклад."

Участниците в мисията имат две седмици, за да изпратят коментарите си по доклада.

Същевременно се разбра, че представители на генералната дирекция "Регионално развитие" ще проведат две мисии у нас. Едната ще е между 30 май и 3 юни, за да се види качеството на финансираните от еврофондовете проекти, а през септември или първото тримесечие на 2023-та ще се проучва има ли конфликт на интереси при възлагането на обществени поръчки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *