ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кметът на Белоградчик платил милиони за залесяване, но дървета няма

Белоградчик

Кметът на Белоградчик платил 1,5 млн. лв. за залесяване на площ от 1200 декара. Проверка на NOVA обаче установи, че на мястото няма нито едно залесено дърво. Проектът е одобрен от кмета Борис Николов. Същият кмет, който предаде на Частен съдебен изпълнител 450 души, които дължат на Общината над 100 лева данък, но пропусна своя син, който дължи на общината над 4000 лева от 10 години.

След излъчването на материала общински съветници сигнализираха за други, още по-странни афери, извършени от общината в Белоградчик и кметът. Една от тях е през 2015 година. Става дума за залесяване срещу ерозия на общински земи с обща площ 2 500 декара. За това залесяване общината кандидатства за европейско финансиране. Отпуснати са й 2 милиона лева. Избира за изпълнител консорциум от три фирми.

Съгласно сключения договор, на всеки декар трябва да се засадят 400 фиданки и да се отглеждат 3 години. Където не са се прихванали, да засадят нови. Още тогава – през 2015 година Общината подписва протоколите за засадените на площ 2 500 декара дървета и заплаща парите на изпълнителя. През следващите 2 години му доплаща суми за отглеждане. И оттогава 7 години. “След като са усвоени средствата за залесяване по еврофондовете, същия този парцел се отдава на арендаторите с цел почистване и усвояване пак на евросредства. Отговорник за това, което се случва с терена е кметът”, обяснява общинският съветник Румен Цанков.

По думите на кмета на място е имало акациева гора, която обаче е изсъхнала. През 2019 година общинските съветници изпращат сигнали до Специализираната прокуратура. Тя извършва проверка на документи, разпит на свидетели, проверки  на място от вещи лица.

За действията на кмета е сигнализирана и Парламентарната комисия за борба с корупцията. Тя възлага КПКОНПИ да извърши разследване, което установява наличие на корупционни престъпления. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *