ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

КС поряза искането на Гешев срещу закриването на спецправосъдието

Конституционен съд

Конституционният съд (КС) отхвърли частично искането на главния прокурор Иван Гешев за противоконституционност на текстове от Закона за съдебната власт. Решението е прието единодушно с 10 гласа. Мотивите на решението ще бъдат публикувани по-късно.

Гешев оспорва пред КС текстове, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила и други.

За противоконституционни съдът прие единствено двата текста, които се отнасят до квотата от съдиите, прокурорите и следователите, които да се преназначат в съдилища и прокуратури съответни на закриваните специализирани структури.

Текстовете предвиждаха в един съд да се преназначават до една четвърт от спецсъдиите, а в една прокуратура и един следствен отдел – до една трета от спецпрокурорите и спецследователите.

Специализираните съд и прокуратура трябва да преустановят работа на 27 юли. Дотогава Висшият съдебен съвет трябва да преназначи спецмагистратите от закритите структури. 

Според мотивите на искането до КС на главния прокурор, приетите изменения в Закона за съдебната власт не гарантират защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, обаче рефлектират негативно върху наказателния процес.

Главният прокурор предупреждава и за опасност от „парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства“. Също така посочва, че разпоредбите за прехвърляне на делата в други органи на съдебната власт създават условия за застрашаване на правната сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *