ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Лицензите на “Еврофутбол” и “Национална лотария” са отнети законно

Национална лотария

Три различни състава на Върховния административен съд отхвърлиха жалбите на "Еврофутбол" ООД и "Национална лотария" АД против решения на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за окончателно отнемане на притежаваните лицензи. Това е промяна спрямо решението на първа инстанция, от Софийския административен съд.

Съгласно решенията, двете компании не са предприели необходимите действия да погасят или обезпечат просрочени публични вземания в сроковете, указани от Държавната комисия по хазарта (ДХК). При "Еврофутбол" става въпрос за около 329 млн. лв. , а при "Национална лотария" – за близо 19 млн. лева.

Съгласно разпоредби на Закона за хазарта (чл. 85, ал. 1, т. 1), Комисията прилага с мотивирана заповед (ПАМ) отнемане за срок от три до шест месеца на издадения лиценз за организиране на хазартни игри или за дейност, когато са налице просрочени публични задължения в размер над 5000 лв. и не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите. А когато няма действия за погасяване на дълговете, ДХК разполага с правомощието да постанови окончателно отнемане на притежавания лиценз (чл. 86, ал. 1, т. 7 от Закона за хазарта).

От доказателствата по делата по безсрочен начин е установено, че ДКХ е приложила принудителни административни мeрки – временно отнемане на лиценза за срок от три месеца, като е разпоредено в същия срок да се предприемат действия по преустановяването на допуснатите нарушения, т.е. за погасяване или обезпечаване на просрочените публични вземания към ДКХ. Това обаче не е сторено в законоустановения срок, казват съдиите.

Съгласно закона наличието на висящи съдебни производства по оспорване на основанието и размера на задълженията не спира предварителното изпълнение на решенията на ДКХ за налагане на принудителна административна мярка – окончателно отнемане на притежаваните лицензи. Неизпълнението на изискването за погасяване или обезпечаване на задълженията е и основание за временно отнемане на лицензите на дружествата (по смисъла на чл. 86, ал. 1, т. 7 от Закона за хазарта).

Решенията на Върховния административен съд са окончателни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *