ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

На колекторските компании се забранява да тормозят и изнудват длъжниците

колектори

Министерството на икономиката ще води публичен регистър на фирмите за събиране на вземания от потребителите, а на колекторските компании ще се забрани да тормозят и изнудват длъжниците.

Това предвижда нов законопроект, който трябва да защити потребителите от колекторския произвол, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова: „Забраняват се действия и практики по събиране на вземането чрез използване на тормоз, принуда – физическа или психическа, или обида, осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 часа вечерта до 7:00 сутринта, както и в почивни и празнични дни.

И най-важното, може би – новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, различно от сумите, уговорени в договора с първоначалния кредитор. Има случаи, от които от 10 лева изведнъж човек се оказва, че трябва да дължи 500 или повече“, сочи БНР.

Законопроектът предвижда и санкции до 50 000 лева за компаниите при нарушения, добави още министър Нинова: „Абсолютно сме наясно срещу какво се изправяме, в оборот са от 4 милиарда лева по този въпрос – наясно сме каква сила имаме срещу себе си. Наясно сме и какво може да последва от това, което започваме да правим и сме още по-наясно, че няма да се откажем. Хората имат нужда от тази закрила, да видят, че има държава и че тя няма да позволи произвол върху тях и техните семейства“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *