ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Надзирателите протестират, защото са ги излъгали с по 275 лева

Надзиратели - протест - 29 юли 2022 година

Служители на главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ пак излязоха на протест пред Съдебната палата в София, след като през седмицата техни колеги протестираха в други градове. Повод за недоволството им е, че Министерският съвет одобри увеличение на допълнителните разходи на правосъдното министерство, с което основните им заплати бяха увеличени само със 125 лева.

До протестите се стигна, след като правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обяви преди две седмици, че увеличенията на заплатите ще са с по 300 лева на човек. Преди това, в продължение на 6 месеца министерството обсъжда със синдикатите на служителите възможностите за увеличение на заплатите и беше извършен функционален анализ на ГДИН и ГДО.

В резултат на това, в началото на юли от министерството се похвалиха, че са приготвили предварителен план за оптимизация на двете дирекции, който предвиждаше "бонус" от 30 млн. лв. за „осигуряване на конкурентно на пазара на труд заплащане на служителите“. Миналата седмица обаче планът беше преработен, обещаните пари бяха орязани драстично и от щедрия някога "бонус" остана едни нищо и никакви си 10-11 милиона…

Въпреки че чиновниците продължават да се кълнат, че доходите на служителите ще бъдат увеличени с по 300 лв. на човек, реалните сметки на синдикалистите сочат друго: увеличението на основната заплата ще е само 125 лева, а останалото ще са леки"поскъпвания" на допълнителните възнаграждения за клас, прослужено време, извънреден труд, работа по официални празници и осигуровки. Според министерството, с въпросните 11 млн. лв. щели да бъдат увеличени заплатите на цели 6093 служители.

„По време на целия преговорен процес непрекъснато задавахме въпрос на министъра, на който ни беше казано категорично, че сумата е осигурена”, заяви пред медиите Красимир Бекяров от Синдикат “Охрана". Според него увеличението само на заплатите с 300 лева е било записано в предварителния план, който е обсъждан с тях, и е било определено като антиинфлационна мярка.

„Първоначално тази сума е 20% увеличение на заплатите като антиинфлационна мярка, в последствие стана 300 лева, а в последствие тези 300 лева мистериозно изчезнаха в документа, който е разписан. Документът не е разписан от синдикатите, а от главните директори и министъра на правосъдието. През цялото време ни беше обяснявано, че тази сума не зависи от актуализацията бюджета, която се прие. А е заделена във фонд, в който тези пари ги има. Чувстваме се много излъгани. Да не говорим, че проблемите, които коментираме от преди четири години, още си стоят на дневен ред”, обясни още Бекяров.

Утре (събота, 30 юли) надзирателите и съдебните охранители ще проведат протестно шествие, което ще започне от Министерството на правосъдието, ще премине под прозорците на Министерството на финансите и ще приключи пред Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *