ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От 2009 г. до 2021 г. Бойко Борисов не диверсифицира доставките на природен газ

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев във Фейсбук:

Понеже цяла сутрин политици от ГЕРБ се правят на ощипани моми за диверсификацията на газови доставки, малко факти:

2009 г. – Путин спира газа за България. Бойко Борисов обявява, че така не може и ще разнообразим доставчиците си, за да не зависим само от Русия.

2018 г. Борисов, за да услужи на Путин изгражда на българска територия продължение на Турски поток в рекордно кратки срокове – под 12 месеца, като след руска критика, редовно от хеликоптер се отчита на Путин за изпълнението. Цена – 3 млрд. лв., платена изцяло от българските данъкоплатци.

2019 г. – 10 г. след обявената диверсификация започва строежа на връзката с Гърция. Направено е всичко възможно тя да бъде забавена (вкл. е проектирано тръбата да мине под язовир "Студен кладенец", което забавя строежа още). Въпреки че е три пъти по-къса от Турски поток строежът ѝ продължава 3 г.

2021 г. – Приключва управлението на ГЕРБ. България доставя 95% от газа само от Русия. 12 г. след като Борисов е обявил старт на диверсификацията.

2022 г. – 13 г. по-късно България няма напълно изградена нито една връзка със съседна страна, която реално може да послужи за доставка на газ, което ни прави тежко зависими от волята на Путин.

ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин, те саботираха енергийната независимост на България. Добрата новина е, че по темата това правителство работи от първия си ден и цялото количество от 3-3.2 млрд. куб. м газ ще бъде осигурено и това, което ГЕРБ не успяха да свършат от 2009 г. до днес ще бъде реализирано в рамките на 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *