ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От 28 юли спецправосъдието престава да съществува

спецсъд

От 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури престават да съществуват – това следва от обнародваните днес в Държавен вестник промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), пише Lex.bg. Според преходните и заключителни разпоредби на закона спецструктурите се закриват три месеца след обнародването на измененията, т.е. от 28 юли (чл. 41 от Закона за нормативните актове предвижда, че „когато нормативният акт влиза в сила в определен срок след деня на неговото обнародване, денят на обнародването не се брои в този срок“, а „срокът изтича в 24.00 часа на последния ден“).

От обнародването на измененията обаче започва да тече 14-дневният срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване до съответната колегия. След изтичането на този срок, Съдийската и Прокурорската колегия имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите. Това означава, че фактическото преназначаване може да започне от 9 юни.

В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от магистратите от апелативния спецсъд. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Както е известно, висящите дела ще поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд. От 28 юли 2022 г. започва да тече и 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища. Също от тази дата се прекратява мандатът на съдебните заседатели, които са разпределени за участие по дела, по които обаче не е проведено разпоредително заседание. От днес обаче са в сила разпоредбите, с които се премахват кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС.

Също от 26 април 2022 г. отпадат и т. нар. хоризонтални бонуси за административните ръководители, които до момента можеха да избират на коя равна по степен длъжност искат да работят, след края на мандата им. Тази опция вече не съществува и за зам.-шефове на съдилища и прокуратури, както и за магистратите, които се връщат в съдебната система, след като са били министри, конституционни съдии и т. н.

В сила от днес са и текстовете, с които се прекратяват конкурсите за спецструктурите, както и атестациите на магистратите, участващи в тях, както и разпоредбата, която задължава главния прокурор да публикува инструкциите и указанията за дейността на държавното обвинение, които издава.

Иван Гешев вече обяви, че ще атакува промените в ЗСВ пред Конституционния съд. Ако искането му бъде допуснато за разглеждане, Висшият съдебен съвет ще трябва да спре всички процедури по преназначаването на магистрати (съобразно чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс) до произнасянето на КС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *