ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Отмениха оправдателната присъда на ямболия, причинил смъртта на петима

апелативен съд бургас

Апелативен съд – Бургас отмени присъда на Окръжен съд – Бургас в частта, в която Велислав А. от гр. Ямбол е признат за невиновен и оправдан по обвинение за пътнотранспортно произшествие с пет жертви. Въззивната инстанция постанови нова присъда, с която подсъдимият е признат за виновен в това, че в Бургас, на ГП 1-6, в района на км 488, при управление на МПС – лек автомобил „Рено Меган Сценик“, нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал.2, изр. 2-ро от ЗДвП и по непредпазливост е  причинил смъртта на повече от едно лице.

На основание чл. 343 от НК и чл. 55, ал.1, т.1 от НК съдът налага на Велислав А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, като го признава за невинен и го оправдава по обвинението за нарушаване на правилата за движение по пътищата. На основание чл.66, ал.1 от НК изтърпяването на наказанието е отложено за изпитателен срок от четири години. Подсъдимият е лишен от право да управлява автомобил за срок от две години. В останалата част първоинстанционната присъда е потвърдена.

Делото пред въззивната инстанция бе образувано по протест на държавното обвинение и по жалби на поверениците на частните обвинители.

За да постанови своя съдебен акт Апелативен съд – Бургас проведе задълбочено съдебно следствие и назначи две допълнителни автотехнически експертизи – тройна и петорна, с цел правилното изясняване обстоятелствата по делото.

Въззивният състав ще изложи мотивите за присъдата в законоустановения срок.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС на Република България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *