ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Първите украински военни, напуснали Азовстал, са вече в руски плен

изнасяне ранени украинци

Украинският президент Зеленски потвърди изтеглянето на част от военните, обкръжени в завод Азовстал – Мариупол. Киев очаква в някакво бъдеще да ги върне на територията, контролирана от украинските власти, каза още президентът на Украйна днес във видеообръщение, с което потвърди началото на изтеглянето на украинските военни от територията на металургичния завод Азовстал в Мариупол.

"<…> Имаме надежда, че ще успеем да спасим живота на нашите момчета. Сред тях има тежко ранени, те се нуждаят от помощ", каза Зеленски. Президентът на Украйна каза още, че Киев очаква впоследствие да ги върне на територията, контролирана от украинските власти. „За да върнем момчетата у дома, работата продължава, а тази работа изисква деликатност. И време“, добави той.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в понеделник е постигнато споразумение с представители на украински военни, блокирани на територията на Азовстал, за извеждането на ранените от завода. Министерството на отбраната на Руската федерация също така отбеляза, че в района на предприятието е въведен режим на тишина и е открит хуманитарен коридор, през който ранените украински военнослужещи се доставят в медицинско заведение в Новоазовск на Донецката народна република, където ще им се предостави цялата необходима помощ.

Украинската страна съобщи, че на 16 май 53 тежко ранени украински войници са били евакуирани от Азовстал на територията, контролирана от ДНР, в Новоазовск, а 211 украински войници са били доставени в Еленовка (ДНР) през хуманитарния коридор.

На 21 април руският президент Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу определи настъплението срещу Азовстал като неуместно и нареди да бъде отменено, като инструктира военните да блокират тази индустриална зона, така че „за да не прелети и муха“. На 4 май Шойгу каза на конферентна връзка, че остатъците от украинската военна групировка са били сигурно блокирани по целия периметър на Азовстал и руските въоръжени сили продължават да се опитват да ги убедят да сложат оръжие.

На 4 май прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че руските войски не щурмуват територията на завода, а парират опитите на блокирани там укроинци да излязат навън.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *