ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Разбиха голяма престъпна група за трафик на мигранти от Турция през Гърция и Албания до ЕС

Човек с белезници

Голяма международна организирана престъпна група, специализирана в контрабанда на мигранти, беше разбита чрез съвместна акция на полицията в Албания, Гърция и Италия, подкрепена от Европол и Евроюст. За успеха информираха чрез специално изявление служители на правоприлагащите органи на Европейския съюз.

Акцията е довела до 18 ареста в Албания, 1 в Гърция и 10 в Италия. По предварителни данни от полицията в Албания, групата е спечелила милиони евро за контрабанда на над 1100 мигранти в ЕС. Трансферите по море са извършени предимно с яхти, купени или наети от престъпната мрежа, а за капитани са използвани начинаещи моряци, специално набирани от мрежата.

Заподозрените – главно от иракски и сирийски произход, са част от престъпна мрежа от около 80 души, за която се твърди, че е отговорна за най-малко 30 операции на трафик на хора по море.

Престъпната група е превозвала незаконно мигранти от Турция до крайбрежието на Саленто в Италия през Албания и Гърция, а след това към други страни от Европейския съюз. Разследването е започнало с разкриването на операция, при която успешно са били спасени мигранти и арестувани осем маловажни контрабандисти.

Европол заяви, че подкрепя това разследване повече от 18 месеца, като улеснява сигурния обмен на информация и организирането на оперативни срещи между следователите, а също така предоставя на партньорите на правоприлагащите органи редовни анализи на разузнаването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *