ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Руското правосъдно министерство зачеркна Bellingcat и The Insider

bellingcat

Bellingcat, Stiching Bellingcat и The Insider, които на територията на Руската федерация са определяни за чуждестранни медии, бяха обявени от Министерството на правосъдието на Русия за нежелани. Същото се отнася и до дейността на Централно-източноевропейския институт за правни инициативи.

Това е съобщено на сайта на Министерството на правосъдието на Руската федерация. Преди това от Генералната прокуратура на Русия обявиха, че дейността на четирите организации е нежелана на територията на страната.

Bellingcat Ltd е медийна компания, регистрирана във Великобритания, Stichting Bellingcat – в Холандия, The Insider – в Латвия , а Централно-източноевропейският институт за правни инициативи – в Чехия, пише още в съобщението на Министерството на правосъдието.

Тези организации са включени в списък, в който фигурират и други подобни НПО-та, и който е съставен в съответствие с федералния закон „За мерките срещу въздействието на лица, участващи в нарушаването на основните права и свободи на човека, правата и свободите на гражданите на Руската федерация“. Решението за включването на четирите организации в "черния" списък е взето от първия заместник-генерален прокурор на 13 юли 2022 година.

Директорът на Службата за външно разузнаване на Русия – Сергей Наришкин обяви, че Bellingcat и The Insider са поддържали контакт с опозиционния лидер Алексей Навални, който в момента излежава присъдата си по дело за измама.

Според Наришкин за Bellingcat работят бивши разузнавачи, а самата медия съществува с една единствена цел – да очерня Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *