ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С 10 срещу 9 гласа управляващите успяха да прокарат доклада на комисията „Боршош”,у скриха “Следата Борисов”

Парламент откриване на 44 Народно събрание....

С 10 срещу 9 гласа управляващите успяха да приемат Доклада за дейността на временната парламентарна комисия „Боршош”. Това стана на последното заседание на комисията, която проучваше разходването на средства в НДК, днес. От трите формации от опозицията имаха предложения за допълване в доклада, които не бяха възприети. Това беше формалният повод те да гласуват срещу приемането на документа, който е написан на 33 страници.

Председателят на комисията – бургаската депутатката Диана Йорданова (ГЕРБ) обясни, че членовете на комисията имат право да гласуват „против”, като изложат с особено мнение мотивите си.

Най-остро срещу доклада се изказа Румен Гечев от БСП, който обяви, че ексизпълнителният директор Мирослав Боршош се е поставил над Съвета на директорите в НДК, както и над принципалите си министри – Томислав Дончев, Вежди Рашидов и Лиляна Павлова, като не е изпълнявал техни разпореждания.

Депутатът от БСП коментира: „И стигаме до извода, че над принципалите, дами и господа, е министър-председателят г-н Борисов. Тука (в доклада – б.а.) неговото име не го виждам никъде. Той пред цяла България го назначи, отмени решението на г-жа Лиляна Павлова и след това той (Мирослав Боршош) пък се самоуволни. И ние затова искахме да дойде  г-н Борисов и да каже – той ли е чадърът или не е. Тъй като всичко това води към следата, че г-н Борисов е политическият чадър. И вие го скрихте”.

По думите на Гечев няма как Боршош да е въртял трима-четирима вицепремиери и министри и да е генерирал загуби от 10 милиона лева на година и да няма политически чадър.
„Нашият извод тука, на колегите, е, че този чадър е премиерът. Няма друга логика. А вие го скрихте. Какво ще пишем в доклада сега, е моят въпрос”, заяви депутатът от БСП по време на дебата.

От ГЕРБ отново се опитаха да хвърлят част от вината на служебния вицепремиер Деница Златева, тъй като тя е одобрила финансов отчет, представен й от Боршош. В тази посока се изказаха Снежана Дукова и Тома Биков.

Докладът описва подробно изказванията в комисията във връзка с изслушванията на лицата от правителството и от ръководствата на НДК през последните няколко години. В заключението се посочва, че „народните представители се обединиха около констатацията, че въз основа на проведените изслушвания, както и въз основа на представената документация от извършени проверки на компетентни органи са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи. Народното събрание по Конституция е законодателен, а не разследващ орган.”

В подкрепа на документа гласуваха само ГЕРБ и „Обединените патриоти”. Против бяха БСП, ДПС и „Воля”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *