ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Шпионският софтуер “Пегас” се използва срещу неудобни на властта по целия свят

пегас

Тежкото положение на борците за правата на жените в Бахрейн и Йордания е в светлината на прожекторите след нови разкрития, че две видни активистки са били хакнати многократно от страни, използващи шпионски софтуер на израелската компания "НСО Груп", съобщават британският в. "Гардиън" и БТА.

Разследване на групата за човешки права "Защитници на предната линия" (Front Line Defenders, FLD) и неправителствената група за цифрови права "Достъп сега" (Access Now) установи, че мобилните телефони на Ебтисам ал Саег, бахрейнска защитничка на човешките права, и Хала Аед Дееб, която работи по правата на човека и с феминистки групи в Йордания, са били хакнати с помощта на шпионски софтуер "Пегас" на "НСО Груп".

И двете жени казаха, че чувстват разкритията, които бяха потвърдени от изследователи по сигурността от "Гражданска лаборатория" на Университета в Торонто, като променящи живота им нарушения на поверителността на личния им живот, подчертавайки как подобни атаки срещу жени са "особено тежки", като се има предвид колко чувствителна информация може да бъде използвана срещу тях.

Когато бъде успешно приложен срещу мобилен телефон , "Пегас" може да прихваща съобщения и снимки на потребителя, да проследява местоположението му и да превърне телефона в дистанционно подслушвателно устройство.

Откриването на шпионски софтуер на телефоните на двете активистки последва множество подобни случаи, включително с журналисти, които са били мишена в миналото, припомня вестник "Гардиън".

Сред тях са покойната активистка от ОАЕ Алаа Ал-Сидик (тя почина при автомобилна катастрофа в Оксфорд през юни 2021 г. и телефонът й вероятно е бил хакнат от правителство клиент на "НСО Груп" от 2015 до 2020 г. ) и журналистката от телевизия "Ал Джазира" Гада Оейс . В материал, излязъл в средата на 2020 г. във в. "Вашингтон пост", ливанската журналистка от "Ал Джазира" описа хакери, които крадат лични снимки и видеоклипове от телефона й и ги публикуват онлайн. Изтичането доведе до рязка ескалация на онлайн атаките, каза Оейс пред Комитета за защита на журналистите през януари 2021 г. Тя каза, че след бруталното убийство на коментатора на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. , тя се опасява, че онлайн атаките може да предвещават физическа такава.

Изследователите потвърдиха, че мобилното устройство на Дееб е било заразено с "Пегас" през март 2021 година. Дееб каза, че хакването я е накарало да се почувства "с нарушени права, гола и без достойнство". "Често съм казвала, че нямам какво да крия, но осъзнах, че поверителността на личния живот сама по себе си е мое право", каза тя в изявление, споделено със "Защитници на предната линия".

Мобилните телефони на десетки журналисти и защитници на човешките права в Салвадор през последната година и половина са били хакнати с усъвършенствания шпионски софтуер "Пегас", информира Асошиейтед прес, като се позова на експерти от "Гражданска лаборатория". В доклад за последните си открития за използването на "Пегас" на израелската фирма "НСО Груп" "Гражданската лаборатория" съобщава, че в началото на 2020 г. оператор на "Пегас" е работил почти изцяло в Салвадор. Въпреки че изследователите не могат да свържат хакерските атаки с правителството на Салвадор, в доклада се казва, че "силната насоченост на атаките към специфична държава предполага, че това е много вероятно".

Групата на либералите в Европейския парламент "Обнови Европа" поиска преди седмица да се създаде комисия, която да разследва случаите, в които се предполага, че европейски правителства са злоупотребили с израелски шпионски софтуер, припомня АП.

"Обнови Европа" отправи призива, след като се появиха информации, че разработеният от "НСО Груп" софтуер "Пегас" е бил използвал за хакване на смартфоните на опозиционни политици, юристи, журналисти и критици на десните правителства на Унгария и Полша.

"Нужно е цялостно разследване на скандала с шпионския софтуер "Пегас". Подриват се устоите на европейската демокрация и Европейският съюз трябва да предприеме съответните действия", заяви нидерландска евродепутатка от "Обнови Европа" Софи ин'т Велд. "Не можем да подминем това, залогът е нашата демокрация", каза тя.

На 10 януари полски опозиционен сенатор, чийто телефон е бил хакнат с помощта на шпионския софтуер "Пегас", даде на съд за клевета лидера на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински. Причината за гражданския иск са думите на Качински, че сенатор Кшищоф Брейза е бил поставен под наблюдение заради престъпления, съобщиха тогава медиите.

Часове след като се появи новината за заведеното от Брейза дело, полската прокуратура уведоми баща му, който е кмет на град, че е подследствен в качеството си на заподозрян и че трябва да се яви на разпит.

Баща и син настояват, че не са направили нищо нередно, и обвиниха властите в политически реваншизъм. Според тях ПиС нарочно иска да ги превърне в обект на подозрения, за да оправдае използването на шпионския софтуер срещу политически опоненти, а не за борба с тероризма и за разкриване на тежки престъпления, каквото е предназначението му.

Разкритията относно шпионския софтуер разтърсиха Полша и предизвикаха паралели със скандала "Уотъргейт" в САЩ през 70-те години.

Обща политика в областта на кибернетичната отбрана и значително сътрудничество на ЕС в областта на кибернетичните способности са сред ключовите въпроси, необходими за развитието на задълбочен и силен Европейски съюз за отбрана, подчертават евродепутатите в доклад, приет в началото на годината ас 591 гласа "за", 65 "против" и 26 "въздържал се".

Докладът призовава за съвместни и координирани отговори на кибератаки, които трябва да включват и НАТО, за да може тези отговори да доведат до налагане на санкции срещу враждебни субекти, застрашаващи интересите на евроатлантическата сигурност. Евродепутатите също изразиха загриженост относно системното агресивно поведение, демонстрирано по-специално от Китай, Русия и Северна Корея в киберпространството, включително множество кибератаки срещу правителствени институции и частни компании. Докладът на Урмас Пает (от "Обнови Европа", Естония) спомена и скандала с шпионския софтуер "Пегас" като пример за това как голям брой журналисти, активисти в областта на правата на човека, избрани представители и други граждани на ЕС са били шпионирани.

В края на миналата година "Ал Джазира" съобщи, че "НСО Груп", която изпитва финансови трудности, проучва опции, които включват затваряне на противоречивото звено "Пегас" и продажба на компанията. Водени били разговори с няколко инвестиционни фонда за ходове, които включват рефинансиране или пълна продажба.

Бъдещите нови собственици включват два американски фонда, които са обсъждали поемането на контрол и затварянето на "Пегас". При този сценарий фондовете ще инжектират около 200 милиона долара свеж капитал, за да превърнат ноу-хауто зад "Пегас" в средство само за защита на кибермрежи и може би да разработят технологията за дронове на израелската компания.

През последните месеци на миналата година беше съобщено, че софтуерът "Пегас", който по думите на "НСО Груп" компанията продавала само на правоприлагащи и правителствени служби, е бил използван за хакване на поне девет служители на Държавния департамент на САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *