ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Спецпрокуратурата прекратила проверките на двама по „Магнитски“

Валентина Маджарова

Специализираната прокуратура е прекратила проверките срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, които фигурираха в така наречения списък „Магнитски“.

Причината за това е липсата на данни за извършено престъпление, посочва ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя добавя и че проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите не е констатирал неправомерна дейност.

По думите й само третият в списъка "Магнитски" – живеещият в Дубай Васил Божков – продължава да бъде разследван.

Припомняме, че след 27 юли, когато влизат в сила промените в Закона за съдебната власт, специализираните съд и прокуратура ще бъдат закрити. Валентина Маджарова уточни, че от 28 юли по техните дела вече ще работи Софийската градска прокуратура. Преди дни на специална пресконференция Маджарова отчете следните проблеми:

Осемстотин четиридесет и едно са делата, които трябва да бъдат пренасочени към съответната компетентна прокуратура. От закриването на 27 юли 2022 г. до определянето на компетентния съд няма да има кой да администрира жалби на пострадали или искания за изменение на мярка за неотклонение. Не е ясно какво ще се случи при спор за подсъдност, защото според Маджарова през това безвремие никой съд няма да бъде компетентен. Това положение ще доведе до несигурност за страните по делото.

Валентина Маджарова открои като проблем и така наречената специализация на магистратите, която след закриването на спецпрокуратурата вече няма да съществува. В България има 7 прокурори, тесни специалисти по темата тероризъм, които след 27 юли ще си останат единствените. 

Ръководителят на Специализираната прокуратура посочи и възникналият проблем със специалните разузнавателни средства, за чието използване ведомството й е издавало разрешения. Маджарова отчита, че при 40% от случаите тези средства се използват за защита и охраняване на пострадалите, което става с тяхното съгласие. В останалата част, продължава тя – СРС се използват за разкриване на престъпления и липсата на орган, който да следи за правомерното им прилагане, определено не е в интерес на българското общество.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *