ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съдят мъж за неправомерен достъп до чужд профил за интернет банкиране с цел плащане на битови сметки и кредитни задължения

съд русе

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу М. И. за това, че между 27 март – 14 август 2018 г., в Русе, в условията на продължавано престъпление, на 22 пъти, чрез въвеждане на потребителско име и парола, неправомерно осъществил достъп до профила за интернет банкиране на Р. К. в информационна система – сървъри на банка, в немаловажни случаи, като деянието е извършено по отношение на информация, представляваща банкова тайна.

През същия период, в условията на продължавано престъпление, на 22 пъти неправомерно добавил компютърни данни за тип на услугата, доставчик и съответен абонатен номер (на ЕНЕРГО –ПРО, на „ВиК“, „Енерго – Про“, Булсатком, „Вива Кредит“ и „Теленор и използвал компютърни данни – регистрационния номер на банкова сметка в профила за интернет банкиране на Р.К. в информационна система – сървъри на банка, в немаловажни случаи, като деянието е извършено с цел имотна облага – плащане на битови сметки към доставчици на комунални услуги – престъплението по НК.

Пострадалата жена имала открита картова сметка с интернет банкиране и мобилно банкиране с пасивни права, т. е. имала право да прави справки по сметки и да нарежда плащания за битови сметки. В началото на 2018 г. двама мъже отишли в заложна къща, където работел обвиняемият и го попитали дали може да изтегли пари от банкова сметка, като му дали листче с изписани потребителско име и парола за интернет банкирането на пострадалата. Той влязъл в сайта на банката и заредил профила на пострадалата като въвел потребителското име и парола, изписани на листа. Установил, че от сметката не можели да се теглят пари и да се прехвърлят по други сметки, а само да се плащат битови сметки и да се правят справки за наличност. Така обвиняемият запомнил данните и след време започнал периодично да осъществява достъп до профила за интернет банкиране на пострадалата, като нареждал преводи на дължими от него суми за ток, вода, интернет, телевизия и мобилни услуги. По този начин започнал да заплаща и дължими суми от дядо му към битови абонати за тока и вода. За да се сдобие с парични средства в брой, обвиняемият чрез друго лице изтеглил няколко кредита, като задълженията по тях били погасени отново от сметката на пострадалата.

През август 2018 г. пострадалата установила, че наличността по сметката ѝ била намаляла с около 5000 лева. След като проследила движението на сумите, установила, че имало наредени множество плащания към „ВиК“, „Енерго – Про“, „Вива Кредит“ и „Теленор“, които не били извършени от нея и сезирала органите на полицията. В резултат на проведеното разследване и оперативно-издирвателните мероприятия авторството на деянието било установено.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *