ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съдии от ВКС подразнени от изказване на Магдалинчев. Призовават за действия, ако ВСС не избере кандидата им за председател

Висш съдебен съвет

Магистрати от Върховния касационен съд (ВКС) са се „подразнили“ на изказване на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев във връзка с избора на председател на ВКС и призовават да се предприемат действия, ако съветът „не уважи“ номинацията на Галина Захарова за поста. Това става ясно от пълния протокол от изслушването на зам.-шефката на ВКС и ръководител на Наказателната колегия от Пленума на съда, което се проведе вчера, сочи Lex.bg.

На него са присъствали 81 върховни съдии. С 80 гласа „за“ (във вота не е участвала самата Захарова), те приеха следното: „Пленумът на ВКС изразява становище, че кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова притежава качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от ЗСВ и изразява категорична подкрепа за Галина Захарова – кандидат за председател на Върховния касационен съд, която притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт“.

Причината за този диспозитив е изказване на Боян Магдалинчев пред Нова ТВ от 4 януари 2022 г., когато по повод процедурата за избор на председател на ВКС, той заяви следното: „За поста има само един кандидат. Надявахме се да има поне още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше предложен такъв от ВСС, щеше да има сериозни критики. Министърът на правосъдието също се въздържа да предложи човек. Не е задължително обаче да бъде одобрен този един кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител. Той трябва да умее да отстоява независимостта на съдебната власт и на съда”.

Именно последните думи са подразнили и притеснили съдии от ВКС. „Притеснена съм от изявите на някои членове на ВСС. Имам предвид г-н Магдалинчев, който някак завоалирано ми подсказа, че не е задължително да бъде избран нашият кандидат, защото ако той не може да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт и ако не може да взема решения във важни моменти, то тогава такъв човек не ни трябва. Това изключително много ме подразни, разбира се, но и притесни. И затова, колеги, аз имам предложение, всъщност споделям на глас, че имам притеснение и апелирам да вземем някакво становище, да заявим категорично не само нашата подкрепа, ние сме я заявили, но и това, че предложеният от нас кандидат е действително човек, който може и да отстоява и да взема решения“, казва съдия Камелия Ефремова.

Колегата ѝ Маргарита Георгиева подкрепя предложението с думите: „Действително, аз също имам опасения за това какво ще се случи в крайна сметка с избора на председател на ВКС и от гледна точка на това, че Пленумът на ВКС за първи път номинира свой кандидат. Бих искала действително да вземем някакво решение или поне да имаме готовност за някакви действия, в случай че ВСС не уважи тази номинация.

Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова също изразява опасенията на съдиите за резултата от избора на Галина Захарова. Тя обяснява и какво има предвид: „Опасенията ни не са от открити атаки срещу кандидата, който сме номинирали и на които атаки така или иначе би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме – някакви подмолни движения, някакви подмолни договорки, които вървят по повърхността, които не се обозначават, които не се озвучават, но които най-вероятно ще рефлектират при гласуването. Така че, както реши Пленумът за някаква форма на изразяване на подкрепа и несъгласие с изказването, че номинираният от нас кандидат няма качествата, които са посочени от този или онзи. Качествата той ги има, това е безспорно“.

Дария Проданова е категорична, че подкрепя съдия Захарова за поста и добавя, че се надява ВСС „да изхожда не от тесните си индивидуални интереси, от интересите не само на ВКС, а и от интересите на качественото правосъдие, качественото правораздаване, качественото законодателство в България“.

Галина Тонева пък коментира самата процедура с изслушването. По думите ѝ тя би имала смисъл, ако Съдийската колегия беше номинирала и втори кандидат, защото в момента Пленумът на ВКС изслушва кандидата, който сам е издигнал. „Намирам, че в мотивите към предложението, с което номинирахме съдия Захарова за председател на ВКС, достатъчно ясно и с висока степен на категоричност сме обосновали наличието на нейните качества, дължими по чл. 173а, ал. 6 от ЗСВ, така че тепърва трудно бихме могли да изложим нещо много повече и по-съществено различно от това, което сме казали в тези мотиви“, добавя Галина Тонева.

Междувременно ВСС реши изборът за председател на ВКС да се проведе в сградата на Националния институт на правосъдието (НИП). На извънредното заседание на Пленума на съвета днес стана ясно, че преобладаващата част от кадровиците ще присъстват лично, само четирима ще участват онлайн.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обаче поиска от колегата си Лозан Панов пълния протокол от заседанието на Пленума на ВКС, на което Галина Захарова беше номинирана за шеф на съда. Чолаков отбеляза, че в предоставения на ВСС документ липсват изказванията на съдиите по отношение на номинацията.

Същевременно министърът на правосъдието Надежда Йорданова и Българската асоциация за Европейско право (БАЕП) подкрепиха кандидата за председател на ВКС.

Надежда Йорданова даде днес висока оценка за качествата на съдия Галина Захарова, добави, че не е проблем, че е единствен кандидат, защото по-важни са нейните професионални и нравствени качества. Министърът добави, че очаква задълбочен дебат с ясни аргументи, а не процедурни хватки. Йорданова определи избора за председател на ВКС като тест доколко ВСС е способен да изпълнява функциите си.

В становище до съвета пък от БАЕП посочват, че съдия Галина Захарова категорично се откроява с високия си авторитет, както сред колегите съдии, така и сред всички правни общности в страната. „Съдия Галина Захарова има не само очевидните професионален и административен опит, необходими за бъдещия председател на ВКС, но тя има и осезаемо присъствие в националната правна система, както и сред колегите си от останалите европейски държави. По-специално, бихме искали да подчертаем нейното дълбоко и систематично познаване на европейското и международното право, както и на практиката на Съда на Европейския съюз и на ЕСПЧ, които ще имат все по-голямо значение за българските съдилища“, се казва в становището на БАЕП. И се допълва, че в момента страната е изправена пред наложителността да реализира решителна промяна във вижданията си и действията си за отстояването на една независимата съдебна система, която да възстанови доверието на гражданите и европейските ни партньори в нея, а ВСС е изправен пред важен ценностен избор.

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) също излезе със становище до ВСС в подкрепа на съдия Захарова. В него отбелязва, че изцяло споделя аргументите на Пленума на ВКС, с които тя е номинирана за председател, изтъква, че съдия Захарова притежава безспорна професионална компетентност и организационен опит за заемане на длъжността, а „нейната ерудиция, обективност, безпристрастност, независимост, отдаденост и почтеност като съдия и като административен ръководител са признати единодушно от правната общност“.

Принципът, че няма правосъдие там, където няма защита, е сред основополагащите в съдебните актове, лекциите и публичните изяви на съдия Галина Захарова. Тя е сред най-уважаваните магистрати, които имат доверието на общността заради високия ѝ професионализъм, основан на зачитане на законността, на правилата на справедливия процес и спазването на правата на гражданите. Считаме, че в лицето на съдия Галина Захарова, Върховният касационен съд ще има един достоен и авторитетен председател“, се казва в становището на ВАдС.

Както вече е ясно, изборът за председател на ВКС ще се проведе на 14 януари. На практика това е третият голям избор, който ще осъществи този състав на ВСС. Той вече избра председател на ВАС и главен прокурор.

През 2017 г. предходният състав избра Георги Чолаков за шеф на ВАС. Той също беше номиниран от Пленума на съда с почти пълно единодушие. И това беше една от причините както предишният състав, така и този, да го подкрепи, макар той да имаше конкуренция в лицето на съдия Соня Янкулова, издигната от трима членове на СК на ВСС.

През 2019 г. Прокурорската колегия единодушно номинира Иван Гешев за главен прокурор. Той остана единствен кандидат и през ноември с.г. ВСС го избра с голямо мнозинство.

Сега Пленумът на ВКС издигна единодушно свой кандидат за председател на съда. Съдийската колегия не номинира друг, а министърът на правосъдието (по онова време проф. Янаки Стоилов) заяви, че не вижда смисъл да внася свое предложение предвид кандидатурата на Галина Захарова.

Членовете на ВСС са 25. За да бъде избран председател на ВКС, са необходими поне 17 гласа. В момента три места в съвета са вакантни – едно в Прокурорската колегия и две в Съдийската колегия. През януари 2020 г. Пламена Цветанова, която беше избрана за кадровик от Народното събрание, беше назначена за заместник-главен прокурор. Две години Народното събрание не избра човек на нейно място, а както изглежда няма и да го стори. Мандатът на сегашния състав изтича на 3 октомври 2022 г.

През лятото на 2021 г. пък Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Общото събрание на съдиите не избра на тяхно място кандидатите Марина Михайлова и Деян Денев като сред съдиите имаше призиви за бойкот.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *