ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съдийската колегия на ВСС прие резултатите от проверка за разпределение на делата за мярка “задържане под стража“ или „домашен арест“

ВСС

Съдийската колегия на ВСС прие Акт за резултати от извършена проверка по самосезиране относно спазване на чл. 9 от Закона за съдебната власт при разпределение на дела с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража“ или „домашен арест“ в Апелативния специализиран наказателен съд в периода 01.01.2016 г. до 01.03.2017 г., наредена със заповед № СС-01-2/22.02.2017 г. на главния инспектор на Инспектората към ВСС.

В нея са направени изводи за допуснати в АСпНС нарушения на чл. 9 от ЗСВ и на Единната методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата в районните, окръжните, административните, военните, апелативните и специализираните съдилища, приета от ВСС. Посочено е, че е въведено ново основание за разпределение на дела без участие на съдии, а именно „с оглед възможността за сформиране на състав“, което не е предвидено в Единната методика. Обръща се внимание на съществуваща опция за изключване на възможността за избор на състав на принципа на случайния подбор при разглеждане на съответното въззивно наказателно дело от общ характер. Посочва се, че председателят на АСпНС не е създал организация за спазване на принципа на случайния подбор при избор на състав за разглеждане на дела за мерки за неотклонение и други.

Според инспекторите описаните действия и бездействия на председателя на съда Даниела Росенова представляват неизпълнение на други служебни задължения и покриват състава на дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ.

Въз основа на направените констатации и изводи, ИВСС отправя препоръки изпълняващият функциите „административен ръководител“ да създаде необходимата организация, разпределението на въззивните дела за мерки за неотклонение по чл. 64 и чл. 65 от Наказателно-процесуалния кодекс да се извършва в съответствие с чл. 9 от ЗСВ и посочената Единна методика, утвърденият график за разглеждане на делата през лятната ваканция да се актуализира своевременно, а разпределението на делата да се извършва според него и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *