ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ТЕЦ “Брикел” съдят екологичния министър за клевета

Петков направи изненадваща инспекция на ТЕЦ "Брикел"

ТЕЦ "Брикел" завежда дело за клевета срещу министъра на околната среда в оставка Борислав Сандов. Искът е за нанесени вреди по Закона за задълженията и договорите.

От ТЕЦ „Брикел" твърдят, че нямат нито един акт от посочените от министър Сандов контролни органи. Те са шокирани от изявлението му след заседанието на Министерския съвет вчера и наричат оповестените от него факти откровени лъжи От Централата са категорични:

онстатации за подобни нарушения до момента липсват! Поради този факт оповестяваме истината, защото не смятаме за нормално в една правова държава да се прави предизборен пиар на гърба на частни дружества, които не само са гарант за българската енергийна сигурност, а и от които пряко зависят 1300 работни места!

Досега "Брикел" няма официален протокол от Изпълнителната агенция по околна среда за осъществената проверка преди седмица. Няма и официален протокол за същото нещо и от Национален център за опазване на общественото здраве и служба пожарна безопасност и защита на населението.

От дружеството са обезпокоени от факта, че цяла седмица в медиите министърът в оставка Борислав Сандов тиражира информация, че нормите за вредни емисии били завишени, но те не смятат, че осреднените стойности, които всъщност трябва да се следят при проверки, доказват „шокиращи“ завишения, а напротив – показват, че нормите са спазени.

"Вероятно това е причината официалните протоколи да не ни се предоставят, защото ще лъсне истината, че министърът в оставка Сандов лъже публично!“, посочват „Брикел“ в своя позиция, разпространена до медиите. В нея те определят затварянето на предприятието като безотговорен акт и подчертават, че министърът в оставка Борислав Сандов пропуска да каже, че:

"Досега "Брикел" осигурява обогатено енергийно гориво, гарантиращо отоплението на няколко големи български града. Тези градове осигуряват топлоснабдяване за стотици хиляди български домакинства, които са избрали най-евтиния наличен в България метод за отопление.

Досега "Брикел" подсигурява повече от 6 000 работни места в пет български области. Досега "Брикел" успешно реализира проект за използване на биомаса като гориво, което е доказан 100% екологичен източник на енергия. В момента разработваме планове за нови инвестиции на стойност милиони лева, които да се вложат в проекти за декарбонизация."

В позицията си от ръководството на ТЕЦ "Брикел" поставят няколко въпроса на министъра в оставка Борислав Сандов, сред които дали ще поеме отговорност за това, че предвид кризата с доставките на природен газ, когато цяла Европа се връща към въглищата, той еднолично затваря дружество, което работи с местна суровина и още по-лошо – произвежда от нея обогатено енергийно гориво, което се използва от половината топлофикации в страната.

Накрая в позицията си от ТЕЦ "Брикел" изразяват надежда, че бъдещата изпълнителна власт ще взима решенията, свързани със съдбата на хиляди граждани, прецизно и след експертен анализ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *