ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Великотърновската адвокатска колегия отбеляза своя първи празник

адвокати търново

Великотърновската адвокатска колегия отбеляза първия си празник вчера, на 29 април. Датата е определена с решение на Адвокатския съвет и не е самоцелна. Именно на този ден през 1901 година е приет първият Правилник на търновския адвокатски съвет.

Тържеството уважиха д-р Ивайло Дерменджиев – председател на Висшия адвокатски съвет, Борислав Ганчев – заместник-министър на правосъдието, Елена Чернева – заместник-омбудсман на Република България, областният управител Людмила Илиева и народният представител Момчил Иванов, които са и членове на колегията, заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, проф. д-р Георги Митов – декан на Юридическия факултет във ВТУ, доц. Анета Тодорова – заместник-ректор на Софийския университет, историкът Катя Митова, автор на двутомната История на великотърновската адвокатска колегия и др.

Великотърновските адвокати, които сега наброяват 290, са потомци на първите адвокати на Княжество България и са участвали активно в изграждане на държавността и правосъдната система на нова България, посочи председателят на Великотърновската адвокатска колегия Веселка Коева. По времето на Търновската конституция адвокатурата в историческата и духовна столица на България се ползва с авторитет в цялата страна. Искаме ясно да заявим пред обществото, че адвокатурата във Велико Търново е единна, силна и независима.

При избиране на ръководните органи на колегията, винаги е имало приемственост и добри взаимоотношения. Имаме знаме и лого, а от днес и наш празник, каза адвокат Коева и подчерта, че адвокатите в старата столица развиват богат организационен живот и откликват на всички важни за обществото въпроси. Те са подготвени професионалисти, които поддържат квалификацията си и изпълняват добросъвестно задълженията си в защита правата и законните интереси на гражданите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *