ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Висши полицаи правели завет на джигита Георги Семерджиев

Катастрофа - Черни връх - Георги Семерджиев - 5 юли 2022 година

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев най-сетне изплю камъчето – шефове в полицията дават гръб на престъпници. Повод за признанието е проверката за съпричастност на служители на МВР в покриването на Георги Семерджиев, причинил кървавата катастрофа на бул. "Черни връх" с две убити момичета.

От проверката е станало ясно, че полицейски ръководители са чадъросвали Семерджиев, като вместо да го дадат на прокуратурата, са го наказвали административно – тоест с глобички и предупреждения. "Трима ръководни служители са позволили да бъде наказано административно лицето Семерджиев при положение, че е имало достатъчно данни за извършени от него престъпления", заяви днес Демерджиев. "Материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата, вместо това някой е наложил административни наказания очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност на това лице", посочи Демерджиев.

Както е известно, в края на юли главният прокурор Иван Гешев обяви, че в прокуратурата не са постъпвали сигнали срещу Семерджиев. Очевидно те са били скрити от съучастниците на Семерджиев в столичната полиция. От проверката са констатирани данни, че 40 полицаи не са изпълнили достатъчно съвестно задълженията си. Има заведени две досъдебни производства, едно от които е срещу полицайката Симона Радева.

"Полицаи е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния. Има достатъчно данни. Подлежи на дисциплинарно наказание "уволнение“. Несъвместимо с пагона на служител на реда такова поведение, каквото е констатирано в хода на проверката – съдействие на лице, извършило криминална проява, по всякакъв начин, включително избягване на наказателна отговорност. Радева е подпомогнала Георги Семерджиев по няколко начина", обясни Демерджиев.

Вътрешният министър уточни, че дисциплинарни наказания ще бъдат наложени служители от всички структури на столичната полиция, от различни полицейски управления в София, включително и СДВР. "Дал съм указания те да се придвижат възможно най-бързо в предвидените законови срокове. Другото указание, което съм дал, е дисциплинарно наказателните органи да бъдат абсолютно безкомпромисни в тези случаи", каза още той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *