ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ВСС избира председател на Върховния касационен съд

Висш съдебен съвет

Висшият съдебен съвет избира днес председател на Върховния касационен съд. Кандидатът за поста е един – заместник-председателят на ВКС Галина Захарова. Тя е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Към момента е зам.-председател на съда и ръководител на наказателната колегия. "Няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде да кажа така жълт оттенък", каза на влизане на заседанието главният прокурор Иван Гешев.

Галина Захарова получи подкрепа от Лозан Панов и от правосъдния министър: "Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза Лозан Панов, председател на ВКС.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Галина Захарова получи подкрепата на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.Членовете на съдийската колегия във ВСС и правосъдният министър не се възползваха от правото да издигнат кандидатури.

За да бъде избрана Захарова, трябва да получи подкрепата на минимум 17 членове. Висшият съдебен съвет в момента заседава в намален състав от 22-ма членове, тъй като трима – един от прокурорската колегия и двама от съдийската подадоха оставки и техните места не са попълнени. Има и двама отсъстващи – един в отпуск и един по болест.

Мандатът на Лозан Панов изтича през февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *