ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Затварят ТЕЦ “Брикел”

ТЕЦ Брикел

Ръководството на ТЕЦ „Брикел“ ще бъде уведомено през следващите 24 часа, че централата ще бъде затворена до отстраняване на огромните пропуски в дейността й.

Това обяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в рамките на последното заседание на Министерския съвет.

Той обясни, че осъществената проверка на ТЕЦ-а преди дни в присъствието и на премиера в оставка Кирил Петков е в резултат на многократни сигнали за несъответствие между онова, което се вижда от извършените проверки, и онова, което видимо може да бъде установено на терен.

„Установихме  фрапиращи нива на замърсяване, които идват от ТЕЦ „Брикел“ – поясни министър Сандов и уточни, че проверката, на която е присъствал и той, и премиерът, е осъществена от две Регионални инспекции по околната среда и водите, от Изпълнителната агенция по околна среда, от Инспекция по труда, от Националния център за опазване на общественото здраве и от Служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Били са направени и няколко контролни, допълнителни измервания на емисии, при които са установени фрапиращи нива на замърсяване, които идват от ТЕЦ „Брикел“.

Централата работи в тотално несъответствие с нормите на екологичното законодателство, което е свързано с трудовите  права и с пожарната безопасност. Инспекцията по труда е установила нарушения и ще издаде административно-наказателна мярка, от Пожарна безопасност и защита на населението са установили повече от 15 нарушения, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и се намира на твърде близко отстояние до обекта.

„Сами може да си представите, че една авария в подобен тип комплекс може да доведе до екологична катастрофа“ – предупреди Сандов.

Той добави и че е прегледано комплексното разрешително на предприятието и е съставен констативен протокол, който вече е изпратен на ръководството на ТЕЦ „Брикел“. В това разрешително има няколко сериозни нарушения, включително има системни нарушения и за минал период от време.

Именно заради това ще бъде наложена принудителната административна мярка – затваряне на ТЕЦ „Брикел“ – обясни Сандов.

Той е информирал министър-председателя за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, включително за конфликт на интереси, като сподели надеждата си, че правоохранителните органи ще си свършат работата и ще установят реалните размери на покровителстването, заради което ТЕЦ „Брикел“ е работил години наред в нарушение.

Предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България и заради това спирането му не би могло по никакъв начин да застраши енергийната сигурност на страната.

В същото време то нанася много сериозни щети върху околната среда и човешкото здраве и е една от причините България да бъде осъдена в Европейския съд в Люксембург заради високите нива на серен диоксид в региона.

„Такъв тип замърсяващи предприятия трябва да бъдат спирани до отстраняване на нередностите“ – бе категоричен министър Сандов и обясни, че „Брикел“ е трябвало да бъде изключен от българската енергийна система още през 2011 г., но заради приватизация и заради придобиване и опъване на чадър е работил с технология от преди повече от 50-60 години.

Сандов добави, че през годините са налагани много административни санкции и са съставяни много актове, но това не е спирало предприятието. Собственикът, който има сериозни печалби от него, е обжалвал всички актове, а дори и те да са влизали в сила, той е нямал проблем да ги плаща. Ето защо сега ще се наложи по-строгата мярка – затваряне на предприятието, за да се защити общественият интерес.

Конфликтът на интереси предстои да бъде установен от други органи, но по думите на екологичния министър в оставка поне няколко служители на РИОСВ в Стара Загора са сменили работното си място и вече работят в ТЕЦ „Брикел“.

По отношение на името на собственика Сандов коментира, че става дума за гражданина Рой Кенеди, който според него е от така наречените сламени хора, за които никой нищо не знае и които са „подсигурени“ само за да се подписват зад собствеността на предприятието.

„В същия момент всички в района твъдят, че реалният собственик е Христо Ковачки, който е консултант на предприятието и редовно си комуникира с директора на предприятието“ – разясни Сандов и подчерта, че за него е недопустимо толкова важни обекти да бъдат собственост на хора, за които реалният свят не знае нищо.

Той изрази надежда, че българските органи, свързани с националната сигурност и с разузнаването ще разплетат мистерията и ще стане ясно кой е Рой Кенеди. Засега Сандов отсече, че той няма нищо общо с известната фамилия Кенеди от Съединените щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *