ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България не е била официално информирана по случая “Грозев”

Министерски съвет Гълъб Донев

“За нас този акт е неприемлив и е посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин”, обяви служебният премиер Гълъб Донев

“Българската държава, чрез своите институции, е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев, много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема.”
Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерския съвет. Той поясни, че действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, каквито критични гласове се появиха в общественото пространство.

“Както знаете, след час посланикът на Руската федерация в България – Елеонора Митрофанова е извикана в Министерството на външните работи за обяснение по случая”, поясни Донев и подчерта, че България не е била информирана по официален път от Руската страна за повдигнатите обвинения срещу Грозев.

За Донев този акт е неприемлив и той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин заради това правителството, чрез Външно министерство, ще изрази официален протест срещу обявяването на издирването на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това действие.

“Добре е, в интерес на сигурността на Христо Грозев, действията за неговата защита от евентуална заплаха да не се представят декларативно в новинарските емисии”, призова Гълъб Донев.

Преди това той благодари на колегите си за работата през годината и уточни, че те са работили в медийна среда, която не е създавала услужливо привлекателен образ на служебното правителство. Причината затова е, че кабинетът му зачита принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт.

“Има един показател за работата на служебното правителство, който е отличителен, и той е уважението, с което се отнасяме към журналистите – уважение към всеки един журналист – всеки ден, а не при извънредни обстоятелства, които биха донесли някаква полза”, поясни още служебният министър-председател.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *