ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Германия няма да може да увеличи дела на ВЕИ до 80% до 2030 г.

ВЕИ

Планът на вицеканцлера, министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек, който предвижда, че до 2030 година 80 процента от електроенергията в страната трябва да се произвежда от възобновяеми енергийни източници, е обречен на провал. Това пише вестник Bild.

Според изданието все повече експерти вече казват, че тази цел е непостижима. Причините, според вестника, са, че разширяването на добива на енергия от вятъра в Германия е в застой, а и няма необходимите съоръжения за съхранение на енергия. През тази година, например, само 200 вятърни турбини бяха инсталирани в цялата страна, много по-малко от планираното. Освен това процедурите за одобрение на изграждането на такива турбини продължават много години. В същото време, както посочва Bild, няма достатъчно съоръжения за съхранение, за да се гарантира, че ще има достатъчно зелена енергия през тъмните и безветрени зимни седмици, например.

За изпълнението на плана на Хабек, както подчертава вестникът, от 2023 г. до края на 2029-а в Германия ще е необходимо да се строят около шест вятърни турбини на ден с мощност от 4.2 MW всяка. За сравнение, между 2010 г. и 2021 г. около три до четири вятърни турбини (само 2.8 MW всяка) са инсталирани дневно. За 20 години на сушата са построени турбини с мощност 56 GW. Допълнителни 59 GW ще трябва да бъдат добавени за седем години, за да може федералното правителство да изпълни плана си от 115 GW до 2030 година. Това означава, че всяка година са необходими почти 9 GW допълнителен капацитет, отбелязва Bild.

“Плановете на Хабек са обречени на провал. Да се ​​ускори темпът на строителство в планирания мащаб до 2030 г. днес е абсолютно нереалистично”, казва пред вестника Марк Хелфрих, представител на опозиционния блок ХДС/ХСС по въпросите на енергийната политика. В същото време той добави, че за постигане на целта управляващата коалиция трябва напълно да преразгледа целия процес на използване на енергията от вятър.

В момента Германия се отказва от руски енергийни ресурси, планира се да замени доставките на въглища и петрол през тази година, а на природен газ – до 2024 година. А това се случва на фона на растящите цени на енергийните ресурси в света. 

До 2045 г. Германия иска да постигне климатична неутралност и напълно да премине към зелена енергия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *