ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Германия остава приоритетен туристически пазар за България

Германия е един от основните и приоритетни туристически пазари за България, а и потенциалът за развитие между двете страни е огромен.

Затова не е учудващо, че с огромен интерес преминаха серията от двустранни бизнес срещи между германски и български представители на туристическия сектор с цел укрепване и развитие на връзките между двете страни, както и промотиране на България като туристическа дестинация. Инициативата обиколи общо шест германски града – Берлин, Лайпциг, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Дуисбург и Дюселдорф, отбелязаха от Министерството на туризма. 

Това беше второто подобно „роудшоу“, след успеха на проведеното в Полша в края на миналата година.

Делегацията включваше 15 представители на туристическия сектор – туроператори и хотелиери, както и туристическото аташе на България в Берлин и представител на Министерството на туризма в Германия Тихомир Патарински. От страна на бизнеса сътрудничеството се осъществи със съдействието на д-р Франк Кванте – председател на УС на Алианс Българско Черноморие и Главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. 

Броят на посещенията и пренощувалите туристи ог Германия отбелязват ръстове през последните две години, но са все още под нивата на предкризисната 2019-а. За миналата година близо 15 на сто от всички реализирани нощувки в страната се падат на гостите от Германия, а дестинациите, в които отсядат най-често, са в общините Варна, Несебър, София, Балчик, Поморие и Созопол.

Германците са сред туристите с най-дълъг среден престой в страната – от 4.5 до 4.7 дни, което се дължи на организирания характер на техните пътувания с цел морска почивка, туристически обиколки, здравен, СПА и уелнес туризъм, както и склонността им да пристигат за ранни и късни посещения по крайбрежието ни, с което успешно уплътняват крилата на сезона.  
Участващите в тези срещи български компании проведоха работни разговори с над 300 германски потенциални партньори. Предложенията на българския бизнес, фокусирани предимно върху морските почивки, бяха посрещнати с интерес. Допълнителен акцент в разговорите бяха възможностите за обиколни пътувания, медицински и здравен, пешеходен и други специфични видове туризъм. Германските туристически агенции и туроператори изразиха надежда и положително очакване относно програмите към България тази година. Беше подчертано, че от съществено значение за реализирането на успешен сезон е разширяването на летателната програма и осигуряването на допълнителни седалки към България.

Към настоящия момент ранните записвания при отделните туроператори бележат ръст до 20 на сто в сравнение с периода година по-рано.  

В Берлин и Мюнхен се проведоха и пресконференции с представители на туристическите медии, на които беше представен потенциалът на България като туристическа дестинация.  На срещите се дискутираха също и възможностите за целогодишен туризъм у нас, свързаността между двете страни и тенденциите на потенциално развитие. 

Предстои трето „роуд шоу“ с поредица от професионално ориентирани срещи на бизнес делегация в Израел.

„Ще заложим в графика за следващата година такива представяния в пет държави. Идеята е туристическите ни аташета да организират по целеви пазари зад граница подобен тип събития ежегодно“, заяви министър Илин Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *