ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Денков: Ако не успее вторият мандат, декларацията ще е за третия

Николай Денков

Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да обедини политическите сили

Днес, на 26 декември, номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” академик Николай Денков бе в Кърджали заедно със съпредседателя на парламентарната група Кирил Петков. Те се срещнаха със симпатизанти, след което заминаха за кирковското село Могиляне, за да поднесат цветя пред гроба и чешмата в памет на малката Тюркян, жертва на “Възродителния процес”.

Петков обясни, че с този жест искат да покажат уважение пред този символ на случвалите се безобразия по време на предишния режим.

“Никой няма монопол над миналото, бъдещето или коя да е етническа група”, категоричен бе Петков.

Той добави и че нищо не може да се случи с разделение и че всички трябва да работим заедно. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” прогнозира, че политическата му сила ще се разрасне в региона. Попитан дали ще се срещне с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който също днес бе в региона, Петков отговори, че не го е обмислял. 

Преди дни – на 23 декември – “Продължаваме промяната”, “БСП за България”, “Демократична България” и “Български възход” обсъдиха възможните приоритети в програмната декларация, която се очаква парламентът да гласува в началото на януари и която се очаква да бъде основната спойка на потенциалния нов кабинет.

Номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” академик Николай Денков заяви днес в Кърджали, че шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново. Той поясни, че именно заради това като основна задача било поставено изготвянето на програмна декларация, която да подреди целите и дейностите, които могат да обединят парламентарните групи.

“И като ги сложим на масата, ще видим кой е готов да подкрепи това, което може да ни обедини заедно”, обясни Денков.

Той добави и че вече са получени предложения от “Демократична България”, “БСП за България” и “Български възход”. В следващите дни предстои тези предложения да бъдат така подредени, че да не си противоречат, а да се допълват взаимно. Денков обяви и че текстът на декларацията ще бъде съгласуван с партиите, които са внесли предложенията, а след Нова година тя ще бъде предложена за гласуване в Народното събрание.

Кандидатът на ПП за премиер уточни и че ако политическите сили не са готови да подкрепят декларацията, тъй като тя, така или иначе ще бъде завършена, то от парламентарната му група ще я оставят на следващите.

“Третият мандат също трябва да бъде свързан с някакво обединение, макар и на други партии с друго предложение за министър-председател. То може да тръгне от тази декларация и ако искат другите могат да я допълват, а не да тръгнат на чисто,” обясни Денков.

Той добави и че винаги се е стремял да се постигат реалистични неща, а в случая целта е добре подредена декларация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *