ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От МК почти готови с крайно неприятен Закон за културното наследство

Министерство на културата Велислав Минеков

Още на първата си пресконференция като служебен министър на културата в кабинета на Стефан Янев – проф. Велислав Минеков даде заявка, че ще работи за промени в Закона за културното наследство. От амбициозните му намерения, които той нарича “лична битка”, вече е факт започналото специализирано обучение на полицаи в Академията на МВР, които трябва да са наясно със Закона за културното наследство, така че да могат да разследват престъпления като иманярството.

Иначе министър Минеков обяви, че с екипа му са достигнали до крайния формат на измененията и допълненията на Закона за културното наследство, като са почти напълно готови да го предложат в бъдещото Народно събрание.

По думите на проф. Минеков този нов вариант ще е от изключително значение за културното наследство и ако бъде приет, няма да има повече трактори и багери, няма да има ненаказани собственици, защото той ще бъде изключително силен и крайно неприятен.

Предвижда се собствениците да получават финансова помощ за поддържането на имотите си, обявени за културно наследство, като 30% от необходимата сума ще им бъде отпусната от специален фонд в Министерството на културата, а други 20% – ще бъдат поети от общините. Така самите собственици ще поискат да са собственици на културно наследство, прогнозира Минеков.

С планираните промени в Закона за културното наследство ще се промени и ситуацията около архитектурния резерват в Балчик, който е разделен между Софийския университет и Министерството на културата – нещо, което според Минеков, носи щети.

“Не се полагат грижи нито за пътеките, нито за настилката. В парка има движение на тежка техника, на камиони. Необходима е скоростна реставрация. Освен това има двойна каса – нещо, което е изключително обидно. Едно четиричленно семейство трябва да плати за вход 120 лева, което е много по-скъпо от посещение в „Лувъра“. Освен това събития, които се провеждат в резервата в Балчик, като сватби и кръщенета ще бъдат допълнително обложени с 15 лева”, възмути се министърът.

По отношение на скандала с Тютюневите складове в Пловдив проф. Минеков не даде конкретен отговор на журналистически въпрос дали собствениците им са наказани, като посочи, че по казуса имало заседания на СЕСОНКЦ – Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности.

Като нерешен проблем, също засегнат по време на една от първите пресконференции на проф. Минеков, той посочи спора около Закона за филмовата индустрия и по-конкретно Правилника за неговото прилагане. Министърът обясни, че има едни хора, които искат да го променят по един начин, и други, които не са съгласни с това и заради това затрудненията ще продължат.

По отношение на бъдещите политики на Министерството на културата проф. Минеков предупреди, че в скоро време не се очакват суми като сериозната финансова инжекция от 37 млн. лева в Националния фонд “Култура”, които бяха разпределени за творчески стипендии на независимите артисти по време на пандемията.

Промяна ще има в избора на директорите на държавните културни институти, с цел при него да няма намеса на синдикатите, тъй като по думите на министъра след него обичайно следвала размяна на услуги. Според Минеков директорите трябва да бъдат избирани от хора, които са в общността им, като министърът поеме пълна отговорност за назначенията си, както е в Европа. Освен това всяка институция трябва да има и репертоарен бюджет, предложен от директора, обясни вижданията си проф. Минеков. Той обясни, че е имал няколко събирания с директори на културни институти, но те са изразили предпочитания към старата система.

Министърът сподели, че е недоволен от дейността на културните ни центрове в чужбина, които се обръщат към българската диаспора, а към държавата, както трябва да бъде по правилник.

Минеков изрази съжаление, че две важни събития от културния ни живот – гостуването на Софийската филхармония в Загреб и в Берлин са останали незабелязани от медиите.

Отчете като успешно заделянето на 5.5 млн. лева за консервация на сградата на Софийския нотариат и на средства за ремонта на постройката на ул. “Лъчезар Станчев”, която е предвидена за Националния институт за недвижимото културното наследство, и където се очаква нейните служители да се преместят и да работят достойно.

На въпрос дали ще продължи да бъде министър на културата, проф. Минеков отговори, че с него не са водени разговори на подобна тема, но че самият той вече е разколебан дали иска да остане на поста.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *