ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

От РСМ нарекоха провокация речите в памет на Мара Бунева

От Министерството на външните работи на Република Северна Македония реагираха на вчерашното отбелязване на годишнината от смъртта на Мара Бунева, на което речи държаха председателят на партия “Възраждане” Костадин Костадинов и съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.  

Дипломатите на РСМ посочиха, че следят внимателно изявленията на няколкото политически фигури от България, които те определиха като маргинални и нарекоха действията им провокации.

Те са възмутени, че тези провокации продължават, без да бъдат отчетени усилията, които и РСМ, и България полагат за поддържане на конструктивното сътрудничество и позитивния дух в двустранните отношения. 

От министерството на РСМ са реагирали по дипломатически канали, като настояват властите в София да се въздържат от неуместни изявления, които нараняват чувствата на гражданите на Северна Македония, а също така и сериозно накърняват усилията за насърчаване на добросъседските отношения между двете страни.

На 13 януари отбелязваме 95 години от смъртта на Мара Бунева. Тя е родена през 1900 г. в Тетово, където получава основното си образование. В Скопие завършва средното си образование, в Солун – професионално училище за шиене, а в София – следва в Софийския университет. Омъжва се за ротмистър Иван Хранков, офицер от българската армия.

През 1926 г. заминава обратно за Тетово, като е привлечена от брат си Борис Бунев в редиците на ВМРО. Пратена е в Скопие с конспиративна задача.

Тя трябва да застреля юрисконсулта на Скопското велико жупанство Велимир Прелич, на когото ВМРО издава смъртна присъда, защото нарежда на хората си да подложат на нечовешки изтезания двадесет български студенти. Те са членове на Македонската Младежка Тайна Революционна Организация (ММТРО) и след като излизат да протестират за правата си, са арестувани и срещу тях Прелич започва да води процес.

Изтезанията, на които младежите са подложени заради българското си самосъзнание, са стягане на глави, чупене на ръце, заравяне живи.

Мара Бунева става приближена на Прелич и печели доверието му. На 13 януари 1928 година, на стария Камен мост в Скопие, тя го прострелва смъртоносно, а след това стреля в гърдите си. На следващия ден умира от раните си. Погребана е без свещеник и в безименен гроб.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *