ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Щетите от земетресението в Турция може да са 84 млрд. долара

Щетите от земетресението в Турция може да възлязат на 84 милиарда долара, съобщава Bloomberg, позовавайки се на Конфедерацията на предприемачите и бизнеса на Турция.

Според Конфедерацията щетите от две мощни земетресения в Турция може да надхвърлят 84 милиарда долара, или около 10 процента от БВП на страната. Около 70.8 милиарда долара се падат на щети на жилищни сгради. Други 10.4 милиарда долара са загуба на национален доход. Още 2.9 милиарда долара се губят в работната сила.

Изчисленията са направени въз основа на данни за земетресението в Турция през 1999 година.

По-рано Анадолската агенция съобщи, че земетресенията в Турция са сред десетте най-големи трусове с епицентър на сушата, случвали се някога в света. Според Едуин Нисен, професор по сеизмология във Викторианския университет, комбинация от мащаб и местоположение в гъсто населена част на Турция е причината за такива опустошителни земетресения.

Земетресенията в Турция бяха сред десетте най-големи трусове с епицентър на сушата, случвали се някога в света. Това съобщи Едуин Нисен, професор по сеизмология във Викторианския университет в канадската провинция Британска Колумбия, предава Анадолската агенция.

„Това, което ги прави толкова разрушителни, е комбинацията от мащаб и местоположение в гъсто населена част на Турция“, казва Нисен.

Според него най-силните земетресения се случват предимно в океаните. Професорът отбеляза, че земетресението от миналата седмица е най-смъртоносното в историята на Турция след земетресението от 1939 година. Тогава загинаха над 30 000 души.

Сеизмологът добави, че друга причина за смъртта на голям брой хора са най-неблагоприятните условия – вторични трусове са ставали посред нощ и през зимата.

Сутринта на 6 февруари Турция беше ударена от земетресение с магнитуд 7.7, което според президента Ердоган е най-мощното от 1939 г. насам. Същия ден удари друго земетресение с магнитуд 7.6. Впоследствие вторични трусове бяха чути в Сирия, където също загинаха хора, в Иран и няколко други страни в региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *