ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

про

26 апреля 2022, 07:16

Падането на юана е свързано с действията на Федералния резерв

 

Падането на юана към американския долар за последната седмица е три процента. Това е свързано с очаквани действия от Федералния резерв на САЩ, обясняват някои експерти на фондовия пазар.

Много валути на развиващи се страни в този период се понижават във връзка с плановете на Федералния резерв  да втвърди монетарната си политика в следващите месеци. Такова едно действие заплашва ръста на китайската икономика, която силно зависи от експорта на собствени стоки. Юанът също така ще пострада и в случай на отслабване на потребителската и делова активност в света.

Като други неблагоприятни фактори за юана се посочва влошаване на ситуацията с коронавирусната инфекция и твърдите локдауни, въводени от китайските власти.

По-рано беше съобщено, че Централната банка на Китай е понижила курса на юана към долара до минимума от 23 август 2021 година – с 313 пунктов до 6.4909 юана.

Плюсове и минуси на вложенията в китайски юани

Според експертите, китайската валута е добра алтернатива като се отчитат ограниченията с операциите с американски долари и евро. От друга страна, не всички банки работят с юана. Освен това, юанът не е свободно конвертируема валута, тъй като в Китай действат ограничения за валутни операции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *