ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

G7 планира пределни цени на руски петролни продукти

нефт

Групата на седемте (G7) ще се стреми да определя различни пределни цени на руските петролни продукти. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на Г-7. Според него през февруари Групата на седемте планира да постави два тавана на цените на руските петролни продукти. Единият е за продукти, търгувани с премия, а другият е за тези, търгувани с отстъпка.

Страните от Групата на седемте, ЕС и Австралия по-рано се споразумяха да наложат таван от 60 долара за барел на руския петрол превозван по морето за техните кораби и територии от 5 декември.

Освен това от 5 февруари 2023 г. влизат в сила пределните цени на петролните продукти, чиито параметри ще бъдат определени по-късно.

Русия може да предприеме мерки за ограничаване на отстъпката за своя петрол Министерството на енергетиката на Руската федерация не изключва предприемането на допълнителни мерки за ограничаване на възможните отстъпки за руския петрол до граници, базирани на пазарните цени. То ще следи цените на петрола и размера на отстъпката. От енергийното министерство уточняват, че подробности относно процедурата за следене на цените и отстъпките ще бъдат публикувани в близко бъдеще. „Резултатите от мониторинга ще бъдат използвани за изготвяне, при необходимост, на допълнителни мерки, насочени към ограничаване на евентуалната отстъпка до лимити, базирани на пазарни цени“, коментират от министерството.

„Подчертаваме факта, че настоящата незаконна намеса на западните държави в пазарните механизми засяга безопасното и стабилно енергоснабдяване на света и ще изисква значителни съвместни усилия от страна на отговорните държави за коригиране на ситуацията“, посочват от Министерството на енергетиката.

В края на декември руският вицепремиер Александър Новак коментира, че отстъпката за руския петрол се е увеличила поради удължаването на маршрутите за износ, но ще намалее в рамките на четири месеца след стабилизирането на новите вериги за доставки. В същото време, според вицепремиера, след няколко месеца разликата между цената на руския петрол и петрола сорт Брент ще се изглади след стабилизирането на новите вериги за доставки.

Новак припомня, че Русия вече е претърпяла рязко увеличение на отстъпката през март-април. Но тогава то е било намалено наполовина в рамките на около четири месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *