ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

За цената на топлото през годините

парно

На открито заседание днес, Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществено обсъждане за промяна цената на топлоенергията от 1 април 2016 година. Поводът за промяната е предложението на "Булгаргаз" за намаляване цената на газа с 23%. Предложеното за сега намаление на топлоенергията за клиентите на столичното парно е с 3%.

По думите на депутата Желю Бойчев във формирането на цената на топлоенергията от топлофикационните дружества, цената на газа участва със 70%, за клиентите на столичното парно. Тоест което и да е повишение, или намаление на цената цената на газа, трябва да се отразява на цената на топлоенергията със 70% в съответната посока.

От друга страна доводът на Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране за ниският процент на намаление на цената на топлоенергията, което е предвидено да влезе от 1 април е, че за последните повече от 5 години: За да задържа поскъпването на централизираното отопление, регулаторът вдигаше неоправдано цената на тока от топлофикациите. Така дружествата са успявали да субсидират по-ниската цена на топлоенергията с по-високата на електроенергията. Този ток се е изкупувал на по-скъпо от държавната НЕК и влиза в цената на тока за всички потребители в страната“.

С тези си думи, шефът на регулатора иска в момента да оправдае "нищожното" предложение от 3% в цената на топлоенергията, спрямо 23% предложено намаление от страна на Булгаргаз намаление в цената на газа от 1 април.

Нека погледнем историята в числа(таблица). В приложената таблица са показани измененията в цената на газа и топлоенергията през годините, както и съответните изменения в проценти. От нея, ясно се вижда, че сумата от процентите в измененията на цената на топлоенергията, спрямо процентите в цената на синьото гориво през годините е в ущърб на потребителите със 8.54% до края на 2015 г. Ако добавим и намерението на КЕВР за изменението на топлоенергията, спрямо изменението на газа от 1 април, то процентът в ущърб на столичните потребители би нараснал до близо 22%. И това, чисто фактологически, позовавайки се на това, как би трябвало да се променя цената на топлоенергията, спрямо промяната в цената на газа.

* (+) в полза на потребителите, (-) в ущърб на потребителите

Тогава къде е спонсорирането за което твърди председателят на КЕВР Иван Иванов?

Очевидно е, че този основен довод за ниското намаление на цената на топлоенергията е неоснователен. На какво разчита тогава? Когато числата говорят…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *