ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Започна месецът на българското кино

Месецът на българското кино започна с тържествено честване на 100-годишнината на големия български режисьор Въло Радев в столичното Филмотечно кино „Одеон”.

На Въло Радев (1923 г.- 2001 г.) дължим незабравимите филми като „Осъдени души”, „Крадецът на праскови”, „Цар и генерал”, „Адаптация”,  „Най-дългата нощ”, „Черните ангели”. Във филма „Тютюн” е оператор, а режисьор е Никола Корабов. В миналото творбите му събират в киносалоните милиони зрители, а в MoMA – Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, е съхранен „Крадецът на праскови” с участието на Невена Коканова.

Тази вечер в „Одеон“ бе излъчена филмовата версия на „Адаптация”. На прожекцията присъстваха актьорите Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както композиторът Митко Щерев и изпълнителят на едноименната песен, превърнала се в хит, Васил Найденов. Предстои в следващите дни в „Одеон” да бъдат излъчени и „Крадецът на праскови”, „Най-дългата нощ” и „Цар и генерал”.

В петък, 13 януари, когато традиционно отбелязваме Деня на българското кино, в няколко киносалона – в София, Пловдив, Бургас и Варна – ще бъде показана селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали.

Зрителите ще имат възможност да видят премиерата на филма „Майка” (на 13 януари) на режисьорката Зорница София Попганчева. От 20 януари ще могат да гледат режисьорската интерпретация на Андрей Паунов на „Януари” по Радичков, а от 27 януари – българо-испанския филм „Васил” с Иван Бърнев в една от главните роли, който е продуциран от Мина Милева и Весела Казакова.

На 3 февруари предстои премиерата на заглавието, получило шест награди от последния фестивал „Златна роза”. Става дума за „Шекспир като улично куче” на режисьора Валери Йорданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *