ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Първият посетител на музей за 2023 г. – момиче, готвещо проект

Първият посетител на музей за 2023 година е 9-годишната Александра Шопова от Чирпан.

Тя е била посрещната с подаръци в крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Това е единственият архитектурно-музеен обект, който работи в първия ден на новата година, съобщава кореспондентът на БНР.  

Вече за петнадесета година в крепостта „Царевец“ на 1 януари тържествено посрещат първия си посетител.

Александра, която е дошла във Велико Търново със семейството си на леля си, споделя, че има да прави проект за някогашната столица на второто българско царство.

По време на обиколката си тя ще бъде придружена от екскурзовод, а докато влезе в крепостта, ще бъде съпътствана от средновековен войн.

Това обясни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, който подари на първата посетителка и луксозно издание на „История славянобългарска“, и копие на първия пътеводител на Търново и сувенири. 

Църов отчете, че през 2022 г. туристите в музейни обекти във Велико Търново са били около 400 000 души, което е с близо 100 000 по-малко в сравнение с година преди пандемията.

Църов посочва, че в сектора им са изправени пред редица неизвестни, като неяснотите пред финансирането и справянето с инфлацията, но тъкмо това амбицира екипа му да работи още по- добре и упорито. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *